Meewerkende echtgenoten vind je vooral in de horeca

Het gebeurt nog zelden dat mensen starten als meewerkende echtgenoot in een handelszaak. Grote uitzondering hierop is de horeca. Een derde van alle startende meewerkende echtgenoten gaan aan de slag in de horecazaak van hun partner.

Vroeger was het logisch dat echtgenoten (vooral vrouwen) in de zaak van hun partner stapten. Maar dat lijkt vandaag minder evident. Uit een analyse van dienstengroep Liantis sloot vorig jaar maar 0.33 % van alle 2.832 starters zich aan als meewerkende echtgenoot.

Vrouwen

Bijna 9 op 10 (88 %) van de startende meewerkende echtgenoten is vrouw. Toch kiezen ook steeds meer vrouwen voor meer onafhankelijkheid en een eigen baan. In het verleden was het statuut van meewerkende echtgenoot veel meer een oplossing voor de vrouw die af en toe bijsprong in de zaak van haar man.

Uitzondering: horeca

Uitzondering is de horeca waar het statuut van meewerkende echtgenoot wel nog populair is.

Zo is een derde van alle startende medewerkende echtgenoten werkzaam in de horecazaak van de partner. Het is een sector die nood heeft aan flexibiliteit en daar is de medewerkende echtgenoot onderdeel van.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*