Meer toeristen, meer beleving, minder besteding

Toerisme Vlaanderen heeft samen met de toeristische diensten van Antwerpen, Brugge, Brussel, Gent, Leuven en Mechelen tussen april 2022 en maart 2023 een onderzoek uitgevoerd bij 4589 recreatieve verblijfstoeristen en 3368 dagtoeristen.

Tevreden

Toeristen in de Vlaamse kunststeden (Antwerpen, Brugge, Gent, Leuven, Mechelen) en Brussel zijn bijzonder tevreden over hun bezoek. Gemiddeld geven de recreatieve verblijfstoeristen een tevredenheidsscore van 8,7 op 10. De dagtoeristen geven een tevredenheidsscore tussen de 8,3 en 8,8 op 10. De recreatieve verblijfstoerist in de kunststeden is gemiddeld 42 jaar oud en besteedt 152 euro per persoon per nacht. Dat blijkt uit het 5-jaarlijks onderzoek van Toerisme Vlaanderen in samenwerking met de toeristische diensten van de 6 kunststeden. Uit dit onderzoek blijkt dat de tevredenheid van de bezoekers aan de kunststeden zeer hoog is. De verblijfstoerist geeft een tevredenheidsscore van 8,7 op 10. Bij het vorige onderzoek van 5 jaar geleden bedroeg de gemiddelde score nog 8,4 op 10. De Britten en Amerikanen zijn de meest tevreden bezoekers met een score van bijna 9 op 10. De meest kritische bezoekers zijn onze noorderburen en de Italianen. Ook de dagtoeristen zijn zeer tevreden over hun bezoek aan de stad. Alle kunststeden krijgen een tevredenheidsscore tussen 8,3 en 8,8 op 10.

Minder besteding

De verblijfstoeristen geven in de kunststeden gemiddeld 152 euro per persoon per nacht uit, 26 euro minder dan 5 jaar geleden. Uiteraard speelt de recente sterke inflatie in 2022 hier een belangrijke rol. Bezoekers besparen vooral op drank en voeding, maar niet op attracties, musea en monumenten. De beleving blijft dus heel belangrijk. De gulste bezoekers komen uit eigen land met gemiddeld 181 euro per persoon per nacht. Spanjaarden geven dan weer het minst uit in de kunststeden, 121 euro per persoon per nacht. Een dagtoerist geeft, afhankelijk van de stad die hij of zij bezoekt, tussen de 55 en de 29 euro per persoon uit. De verblijfstoerist in de kunststeden is gemiddeld 42 jaar oud. Meestal reist die samen met zijn partner of gezin. 11% reist in zijn eentje. De favoriete activiteiten van de verblijfstoeristen zijn het bezoeken van monumenten, musea en attracties, een gastronomische belevenis waaronder terrasjes doen, en shoppen. Het gros van de shoppers houdt het bij het kopen van chocolade, bier en souvenirs. Ook bij de dagtoeristen zijn de meest favoriete activiteiten het bezoeken van monumenten, musea en attracties, een gastronomische belevenis waaronder terrasjes doen, en shoppen. Na enkele moeilijke coronajaren kende het toerisme in de kunststeden in 2022 een sterk herstel. Volgens de voorlopige cijfers van de FOD Economie waren er 12,6 miljoen overnachtingen in de kunststeden. Daarmee zijn de steden weer goed op weg richting de 13,9 miljoen overnachtingen van 2019.

foto: visit Mechelen

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*