Marriott in Maastricht

foto:Wikimedia

Het is Maastricht na vele jaren onderhandelen met diverse partijen eindelijk gelukt een hotel uit het internationale topsegment van 5 sterren naar de stad te krijgen. Het al vele jaren leegstaande voormalige bioscoopcomplex Cinema Palace in het stadsdeel Wyck wordt omgebouwd tot Autograph Collection, een van de ‘brands’ van Marriott International, de grootste hotelketen ter wereld en tevens een van de bekendste.

Er is al heel lang sprake van de komst van een luxehotel op de plek waar de Autograph Collection zich nu vestigt. Het eerste masterplan werd al in 2008 gepresenteerd. Daarbij werd de verwachting uitgesproken dat nog in 2010 de eerste schop de grond in kon. Over de herontwikkeling van de voormalige filmzaal en de garage die erachter ligt wordt al sinds 1995 gepraat.

Odyssey Hotel Group

Veel van de Autograph Collection by Marriott-hotels hebben een vijfsterrenclassificatie. Het nieuwe Maastrichtse tophotel met 137 kamers wordt ontwikkeld en geëxploiteerd door de Odyssey Hotel Group, de snelst groeiende hotelexploitant van Nederland. Het Maastrichtse hotelproject wordt door deze hotelgroep bevestigd. Met de komst van een ‘huis’ uit de Autograph Collection – een verzameling onafhankelijke boutique hotels binnen de merkenportfolio van Marriott International – haalt Maastricht eindelijk een internationaal hotelmerk van het allerhoogste niveau binnen. Pogingen om in het verleden een Hilton Hotel in de stad gevestigd te krijgen zijn keer op keer gestrand.

Nood aan luxe

Hotelkamers zijn er genoeg in Maastricht, maar niet in het duurdere segment en daar is nood aan. Zeker tijdens internationale evenementen en grote concertreeksen zoals van André Rieu is er nood aan een luxe accomodatie. Het nieuwe hotel sluit ook aan bij de ambities van Maastricht te groeien als internationale congresstad: daarbij past een internationaal hotelmerk. De Limburgse hoofdstad beschikt wel sinds ruim twee jaar over een vijfsterrenhotel: het Kruisherenhotel, maar dat is meteen het enige hotel in de hoogste categorie in Nederlands Limburg.