Maaltijden en dementie

VTI Aalst met zijn keukenopleiding en VVG Oost-Vlaanderen blijven inzetten op maaltijden in Woonzorgcentra voor mensen met dementie. Na eerdere lovenswaardige initiatieven werd er naar volgend jaar toe een (ver)nieuwd project voorgesteld.

Op donderdag 21 september kwamen koks en keukenmedewerkers, voornamelijk uit de Dendersteek, samen op werelddementiedag om de maaltijdproblematiek bij personen met dementie te bespreken. Plaats van afspraak was Zorgcampus Denderrust in Herdersem, die een niet onbelangrijke kennis en steunpilaar is, voor overleg en kennisuitwisseling.

Horeca Expo

Er zijn volgens de initiatiefnemers heel wat studies en wetenschappelijk onderbouwde publicaties rond het thema maar die belanden meestal in de bibliotheken van logopedistes, diëtisten of zorgverleners. Met dit project wil men zich rechtstreeks tot de koks en/of keukenmedewerkers richten met praktijkgerichte voorbeelden. Want daar is weinig aandacht voor, zo blijkt in de opleiding van grootkeukenkoks. Om de problematiek op de kaart te zetten zal er al in eerste instantie aandacht geschonken worden tijdens de demo van de Grootkeukenscholen op Horeca Expo. Maar in de Denderstreek wil men een stapje verder gaan.

Praktijkervaring

Vorig schooljaar werd met de afdeling Voeding op het VTI van Aalst een project opgestart rond de maaltijdproblematiek bij dementie. Het project wil graag de maaltijdproblematiek bij dementie wat meer onder de aandacht brengen en dat vooral bij koks en koks in opleiding. Het zijn de koks die de maaltijden bereiden voor deze doelgroep. Zij maken deel uit van een heel team dat de maaltijden en de voeding van personen met dementie moet opvolgen en verzorgen. Begin vorig schooljaar was er een overleg met Jan Steyaert van het Vlaams Expertisecentrum Dementie en met een vertegenwoordiging van de Oost-Vlaamse Vereniging van Grootkeukenkoks. Jurgen Eeckhout en Geert Schepens hebben beiden hun medewerking toegezegd aan dit project. Ook CERA heeft financiële steun toegezegd voor dit project. De leerlingen kregen in een eerste fase al uitleg over voeding bij hoogbejaarden en dementie. Op 22 maart 2023 kregen ze uitleg over fingerfood, maaltijden met aangepaste texturen en hulpmiddelen in WZC Denderrust in Herdersem. Ze maakten daar ook kennis met personen met dementie in hun leefgroep.

Brochure

Bedoeling is om in samenwerking met een aantal rustoorden en woonzorgcentrum een brochure samen te stellen met een hele resem tips om de maaltijden bij dementie beter onder de aandacht te brengen. In deze brochure wil men aangepaste recepten met bijhorende foto’s opnemen, een deel van de betrokken leerlingen en een deel recepten van woonzorgcentra uit de ruime omgeving van Aalst. De apotheose wordt voorzien midden mei 2024: dan zullen de leerlingen van VTI Aalst in verschillende WZC enkele gerechten klaarmaken in samenwerking met de koks ter plaatse en zal de brochure officieel worden voorgesteld.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*