Lommelse Sanne Dirx als eerste vrouw uitgeroepen tot "sommelier van het jaar"

Dirx moet de titel wel delen met een Waalse sommelier die evenveel punten behaalde, Antoine Dubois van Hostellerie Gilain in Sorinnes. Dirx kan volgens de jury heel mooi “weelderigheid met nederigheid samenbrengen”.

Vol diploma’s hangen de muren van Sanne Dirx (28): dat van schoonheidsspecialiste, administratief bediende, zelfs slager. Maar kijk, deze week kaapte de Limburgse als eerste vrouw ooit de titel ‘Sommelier of the Year’ weg, een beroep dat ze zichzelf aanleerde.

Zelf lekker vinden

Sanne Dirx is dan ook dolblij met haar nieuwe titel. Maar wat is haar geheim? “Het is belangrijk om zelf lekker te vinden wat je schenkt, dan heb je er een mooi en goed verhaal bij”, zegt Dirx. Veel proeven hoort er natuurlijk ook bij. “Want het moet kloppen samen met het eten.”

Wanneer ze een wijn voorstelt aan tafel, vertelt ze graag waarom ze hem gekozen heeft en waarom hij bij het eten past. Dat hoeft niet lang te duren: “Bij een echte liefhebber praten we nog wat door, maar iemand die gewoon graag wil genieten, daar houden we het korter.”

Eerste vrouw

De Lommelse sommelier is de eerste vrouw die de titel krijgt: “Ik schrok er zelf ook van. Het is blijkbaar toch eerder een mannenwereld? Maar vrouwen hebben een betere geur en smaak, zeggen ze weleens, en er zijn veel goede vrouwelijke sommeliers. Maar mannen kunnen het misschien beter overbrengen?”

Bron: VRT