Less by Hertog Jan neemt gas terug

Foto:SenneVanderVen

Gert de Mangeleer en sommelier en zakenpartner Joachim Boudens, stoppen met ontbijt en borrel in hun nieuwe zaak Less by Hertog Jan in Brugge. Voor het team was het te veel gevraagd om van 8 uur ’s ochtends tot middernacht klaar te staan. ‘De extra shifts in de ochtend zorgden voor te veel stress’, aldus de chef. ‘Ik ben niet te trots om toe te geven dat ik een foute inschatting heb gemaakt’, zegt Gert de Mangeleer ‘Het hoort, vind ik, bij ondernemen. Dat doe je met vallen en opstaan.’

Op 20 maart erkenden De Mangeleer en Boudens dat ze te ambitieus waren. Door te stoppen met ontbijt en de ‘namiddagservice’ willen ze het team van Less Eatery beschermen tegen te grote werkdruk. ‘Eigenlijk heb ik het al gevoeld op dag één. Ik had het verkeerd ingeschat. Van 8 uur ’s morgens tot middernacht tussen de klanten: dat is gewoon té.’ De Mangeleer merkte naar eigen zeggen welke druk het nieuwe systeem legde op zijn zestienkoppige team. ‘Als vader van vier kinderen ben ik daar gevoelig voor. Ik vind: je moet luisteren naar je medewerkers. Ze klaagden niet, maar ik zag wel wat het met hen deed. Ik wilde het gevaar niet lopen dat ik iemand van het team zou verliezen. Ook ikzelf merkte dat het oude systeem me misschien beter lag. Pieken naar de middag toe, een rustmoment, en dan weer pieken naar de avond toe. Constant pieken, dat is bijna niet te doen.’Gert De Mangeleer excuseerde zich ook via facebook voor de klanten die voor een gesloten deur stonden in de hoop een ontbijt of een drankje te krijgen.

Begrip

Bij zowel klanten als collega’s kon de doorgedreven beslissing, amper enkele dagen na de opening, op heel veel begrip rekenen via onder meer de verschillende media kanalen.. Het wordt nu uitkijken naar de lunch en het diner die in de eerste dagen al op veel lof konden rekenen. Of daarbij de sterren opnieuw zullen neer dwalen over de zaak is afwachten tot november.