L.E.S.S. by Hertog Jan

Nauwelijks enkele maanden na de sluiting van hun driesterrenrestaurant Hertog Jan, opende het culinaire topduo Gert De Mangeleer en Joachim Boudens een nieuwe zaak. ‘L.E.S.S. by Hertog Jan’, op het vernieuwde plein ’t Zand te Brugge, waar ze fijnproevers culinair wil verwennen van ontbijt tot diner.

L.E.S.S. staat voor Love, Eat, Share, Smile. De inspiratie daarvoor halen ze uit hun kennis en culinaire trips in binnen- en buitenland. Anno 2019 is L.E.S.S. dat eerder al bestond in Sint Michiels Brugge omgedoopt tot een all-day concept. Het nieuwe restaurant biedt een unieke beleving dat meerdere culinaire tongen zal losmaken.

All Day
Hongerige zielen kunnen er de hele dag binnen lopen. Grote en kleine (sharing) gerechten, aangepast aan het ritme van de dag. Het keukenteam onder de dagdagelijkse leiding van chef Ruige Vermeire past zijn gerechten aan naar de tijdszone van de dag. Een absoluut unicum voor Brugge is de uitgebreide en seizoensgebonden ontbijtkaart. Chef Gert de Mangeleer heeft anderhalf jaar getraind met de wereldkampioen viennoiserie en die finesse is ook te proeven. Krokante en vederlichte danish pastry, huisgemaakte (stok)broden en boterkoeken, eggs benedict met verse mousseline of een toast avocado met gepekelde radijs, afgewisseld door klassiekere ontbijtopties met zoet (confituur), hartig (pastrami) of verse granola. Bovendien biedt L.E.S.S. ook een on-the-go ontbijt aan. Elke middag serveert chef Ruige een L.E.S.S. suggestielunch waarbij de vier windstreken worden aangedaan. Er is ook de keuze uit a la carte sharingdishes . Op de kaart staan de dingen die Gert thuis eet met vrienden en familie. Joachim zorgt voor een uitgelezen selectie wijnen en bieren. Daarbij verlaat hij de platgetreden paden en presenteert nieuwe ontdekkingen uit de hele wereld. In de namiddag krijgt het begrip ‘Tea Room’ een andere dimensie met bijvoorbeeld de dulce de leche-taart – een favoriet van Gert – waarbij hij de melk zo inkookt dat ze zalig karamelliseert, of lemon sorbet met lemoncello . Volgens de inspiratie van een tapas- en wijnbar kan je vanaf de late namiddag aperitieven in L.E.S.S. Met bites rond Iberico kroket of Aziatische burgers of Chinese dim sum. Door zijn ligging naast het Brugse Concertgebouw en op wandelafstand van zowel de Stadsschouwburg als Cinema Lumière (10 minuten wandelen), is L.E.S.S ook de uitgelezen plaats om lekker en ontspannen te genieten voorafgaand aan een theater- of fimvoorstelling of concert . Bij reservatie van een theatermenu zorgt men ervoor dat je op tijd de tafel kunt verlaten om niks van een voorstelling te missen. ’s Avonds dompelt chef Ruige je onder in een typische Hong Kong-sfeer. Bijvoorbeeld een start met creatieve interpretaties van ceviche, sashimi en yakitori terwijl je tijdens het hoofdgerecht uitgebreid van kokkels in een pittige salsa of een pluma ibérico kunt genieten. Wie extra trek heeft, bestelt sidedishes zoals fried rice of judasoor met szechuanpeper. Afsluiten kan ondermeer met een macaron met vanille, een huisgemaakte tartelette of een royale cannelé de Bordeaux.

INRICHTING
Voor de inrichting van de zaak gingen Gert en Joachim gingen in zee met Tommy Van den Brandt van Another Office. Van den Brandt creëerde een brutalistisch interieur met warme materialen. Denk aan doorleefde houten tafels, getextureerde muren, een nubucklederen zitbank en geraffineerd textiel door textielontwerpster Nathalie Van der Massen. Blikvangers in de ruimte zijn zeker en vast de ossenbloedkleurige cementvloer en de low seating keukentoog met plaats voor 17 personen. Daar hoort ook de chunky lederen zitbank bij. Die zou je eerder verwachten in een zitkamer dan aan een eettafel. De ‘TBA chair’ werd exclusief voor L.E.S.S. terug in productie gebracht. Die iconische stoel werd in 1959 ontworpen door de Belgische ontwerper Christophe Gevers. De typische losse en urban vibes met centraal de indrukwekkende Japanse robatagrill waarrond gasten kunnen aanschuiven en het zicht op de keuken, vanuit bepaalde gezichtshoeken, zorgt voor een vlot contrast tussen het esthetisch brutalisme en de culinaire verfijning. Door de luidsprekers klinkt vooral muziek die gemaakt of samengesteld is door de Belgische dj en producer Buscemi. De keuken van L.E.S.S. is geopend van 8.30 tot 22 uur. De sluitingsdagen zijn woensdag en zondag.

foto: copyright Senne Van der Ven