Kruiden-Kweken-Koken. Een boek voor tuinder en kok.

Chef Michiel Van Colenberghe bracht samen met kruidenspecialist Lode Claus een boek over kruiden uit. Niks spectaculairs ware het niet dat dit boek niet alleen over kruiden gaat en hoe ze te kweken, maar ook over koken.

Jong kruidig kookgeweld
Ondanks zijn zeer jonge leeftijd is Van Colenberghe al, succesvol, vijf jaar de chef van het Tieltse restaurant De Traagheid aan de Krommewalstraat. Vader Christian en zoon Lode Claus, vertegenwoordigen dan weer de 3de en 4de generatie kruidenkwekers uit Kruisem. De liefde voor kruiden draagt de jonge chef al mee van toen hij als jongeling, zoon van een tuinbouwfamilie, al een eigen kruidentuintje had of tuintjes aanlegde voor vrienden en familie. Maar de keuken trok hem eer aan dan het veld waardoor hij naar hotelschool Spermalie trok. Maar ook daar lieten de kruiden hem niet los. Tijdens zijn opleiding werd in schoolverband een mini-onderneming opgericht waar verse kruiden verkochten werden. Toen kwam de chef in opleiding voor het eerst bij Lode Claus in de kwekerij. Kruiden Claus in Kruisem is al langer een gevestigde waarde in de kruidenwereld. Van heinde en verre komen chef-koks hun kruiden ophalen in de kwekerij in Kruisem. Beide jonge mensen wisten elkaar vlug te vinden.

Helpende inspiratie
Met hun boek willen de dynamische jongeren de mensen die thuis een kruidentuintje hebben tips en raadgevingen meegeven over wat de mogelijkheden zijn of hoe je de kruiden kunt drogen en bewaren. Enerzijds is dit boek er voor mensen die thuis een tuintje willen uitbouwen, maar ook voor koks die in dit boek een schat aan inspiratie kunnen vinden. Thuis heeft Van Colenberghe talrijke soorten keukenkruiden staan. Ze zijn de absolute basis van veel van zijn gerechten. Iedere dag start met een kleine kruidenwandeling waarbij hij beslist welk kruid er bij welk gerecht komt die dag. De gerechten in De Traagheid zijn gebaseerd op de kruiden en niet omgekeerd zoals meestal het geval is. In het boek brengen Claus en Van Colenberghe 36 kruiden samen, met advies over het kweken ervan en met tips over hoe je ze in gerechten kunt verwerken.

Ongelimiteerd lekker
De gerechten in het boek zijn soms heel verbazend daar er niet alleen met bekende, klassieke kruiden gewerkt wordt maar ook met onbekende of vergeten kruiden. Het uitgangspunt is om de juiste smaken te combineren. Bouchot mosselen met jus van Mexicaanse dragon met tomaat en witte wijn of focacciatoast met gerookte paling, oesterblad en kruidenkaas zijn maar een paar voorbeelden uit het rijk geïllustreerde boek. Net zoals Carpaccio van coquilles met aardpeer en limoen een smakelijk voorgerecht kan zijn is de gemarineerde perzik met kaffirlimoen, vanille-ijs en geschaafde amandelen een perfecte afsluiter voor één of meerdere de beschreven gerechten in het boek.

Kruiden- kweken- koken, alles over keukenkruiden en hoe ze te verwerken in heerlijke gerechten, van Lode Claus Michiel Van Colenberghe in een fotografie van Kris Jacobs is uitgebracht bij Lannoo. Een hardback van 168 pagina’s. EAN: 9789401483193
Foto: © Kris Jacobs/Lannoo

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*