Kritiek Rekenhof op gebruik witte kassa in horeca valt niet in goede aarde

Sinds 2016 is het geregistreerd kassasysteem (beter bekend als ‘witte kassa’) verplicht in ons land voor horecazaken die jaarlijks meer dan 25.000 euro halen uit maaltijden die ter plaatse worden geconsumeerd. Maar het Rekenhof formuleerde onlangs de kritiek dat het systeem niet waterdicht is en gesjoemel in de horeca niet uit te sluiten is. De sector reageert gepikeerd.

Het Rekenhof stelt dat restaurants die ook meeneemmaaltijden aanbieden , kunnen liegen over de verhouding met de ter plaatse geconsumeerde maaltijden. Horeca Vlaanderen vindt dat de sector ten onrechte geviseerd wordt.

Ook het voorstel van het Rekenhof om een soort tombola te organiseren, waarmee je prijzen kan winnen met een BTW-bonnetje, wordt door de horeca weggelachen. Dit voorstel zou de gasten ertoe moeten brengen om steeds zo’n bonnetje te vragen, zodat er niet langer cash betaald wordt (waarbij gemakkelijker ‘in het zwart’ kan afgerekend worden).

Voor iedereen een witte kassa

De beroepsvereniging stelt dan maar zelf voor om de limiet van 25.000 euro af te schaffen en de witte kassa verplicht te maken voor iedereen. Ook andere bedrijfstakken zoals bakkers en slagers zouden volgens de horecafederatie een geregistreerd kassasysteem moeten krijgen.