Krijgt horeca vandaag perspectief ?

Hierop kunnen  we kort en krachtig antwoorden: ‘Nee’. Het Overlegcomité van vrijdag zal niets kunnen meegeven qua datum voor heropening, ook al omdat premier De Croo nu al duidelijk heeft gemaakt dat de opening van kappers en mogelijk andere niet-medische contactberoepen een uitzondering is, en niet gebeurt in functie van de sector, maar van het publiek.

Achter de schermen wordt de heropening die er ooit moet komen, wel degelijk voorbereid. De sector spreekt bij monde van de overkoepelende federaties met het coronacommissariaat over nieuwe protocollen om te kunnen heropenen, en daarbij zijn vooral goed verluchte binnenruimtes in cafés en restaurants een uitdaging. Het mag evenwel niet opnieuw massale investeringen vergen van de sector, die het ook voor corona al moeilijk had. In aanloop naar de heropening vraagt de sector – los van perspectief – extra steunmaatregelen om de putten te vullen, waaronder het verlengen van de btw-verlaging.

Vanuit politiek vlak worden er zowel door Paul Magnette, de voorzitter van de Franstalige socialisten, als door Vlaams minister-president Jan Jambon(N-VA) ideeën geopperd , zoals openen op de middag, onder precieze regels en op terras eten wanneer het weer wat beter wordt (Magnette) of een  onderscheid kunnen maken tussen cafés en restaurants, alhoewel dit juridisch heel moeilijk ligt (Jambon).

Op sociale media komt hier heel wat reactie op van horeca-ondernemers die noch het ene noch het andere zien zitten, en die stellen dat het ‘alles of niets’ is, aangezien enkel op de middag openen totaal niet rendabel kan zijn, en het een heel kluwen zou worden om een onderscheid te maken tussen wie nu restaurant en café is. Men wil vooral geen derde lockdown, maar wél een indicatieve tijdlijn, aangezien de huidige maatregelen maar lopen tot 1 maart.

Zowel de politiek als de horeca willen af van de drempelwaarden, ook al omdat voor de contactberoepen het ernaar uitziet dat de drempelwaarden niet meer van tel zijn. Het wordt dus uitkijken naar wat dan wel de leidraad zal worden voor een mogelijke heropening.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*