Enkel koude gerechten op het Knokse strand

De bezoekers van een strandbar in Knokke-Heist weten volgende zomer aan wat ze zich mogen verwachten, toch op gebied van eten. Het gemeentebestuur met als volleerde chefkok burgemeester Lippens heeft een lijst opgesteld van 17 verschillende koude gerechten die mogen geserveerd worden.

Geen discussie
Vorige zomer was het aanbod van, ook warme, maaltijden op het strand eens te meer een onderwerp van discussie. Om situaties zoals vorig jaar zomer te voorkomen mogen er komende zomer 17 koude gerechtjes geserveerd worden die de gemeente zelf heeft uitgekozen op aangeven van de uitbaters. Warme gerechten en volledige maaltijden zijn uitgesloten. Het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoerings Plan (PRUP) waarmee de provincie de bodembestemming van een gebied vastlegt, verbiedt al het serveren van warme maaltijden op het strand. Men wil de concurrentie met horecazaken op de dijk tegengaan, want die betalen meer huur en belastingen gedurende een heel jaar. Ook muziek blijft verboden. Dat werd vorig jaar al ingevoerd nadat enkele bars uitpakten met luide beats en dj-sets tot in de vroege uurtjes. TV schermen mogen dan weer wel. Elke bar mag twee tv schermen plaatsen op voorwaarde dat het geluid volledig gedempt wordt. Een uitzondering daarop kan eventueel gemaakt worden voor de Ronde van Frankrijk en het EK voetbal. De 24 stranduitbaters in Knokke-Heist hebben nu een strikte lijst gekregen van het gemeentebestuur, met 17 koude snacks die ze nog mogen serveren.

Kleine gerechten
In het eerste opzicht bevat de kaart die het gemeentebestuur heeft opgesteld de klassieke hapjes maar voor alles is interpretatie vatbaar. Olijven, nootjes en chips mogen wel. Met de verscheidenheid aan nootjes, olijven en chips kan je een strandboulevard aanleggen van Knokke tot De Panne. Hetzelfde geldt voor de kazen en salami’s die wel nog mogen. Een Spaans-Italiaanse vleesbordje mag ook nog. Met een variatie aan belegde broodjes kan een zeedijk opgebouwd worden die de stijging van het zeepeil kan tegenhouden. Bij de beschrijving van toast met gerookte zalm staat niet vermeld of dat gemarineerde gerookte zalm mag/ kan zijn, of bijvoorbeeld een tartaar van gerookte zalm op toast. Ander toegestane hapjes zijn tapas, bruchetta’s, groenten en fruitsalades, focaccia met tapenade, tomaat-mozzarellaspiesjes en nacho’s met dip. Al bij al dus een nog uitgebreide keuze waarbij de uitbaters de nodige creativiteit kunnen gebruiken.

Dreigementen
Ondanks wat gemor hebben alle badkamerhouders het lastenboek ondertekend. Onder de zachte druk dat er voldoende kandidaten waren die zich wel aan de voorwaarden wilden houden. Het gemeentebestuur wil nu al waarschuwen voor strenge controles en een snel ingrijpen bij overtredingen. Wie in de fout zou gaan kan verplicht worden tijdelijk de strandbar te sluiten of kan zijn concessie verliezen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*