Kookboek dankzij corona

In deze tijden zijn de woorden ‘getest’ en ‘positief’ wellicht de meest gebruikte termen in onze woordenschat. Soms hebben ze een nare nasmaak maar de leerlingen afdeling Grootkeuken van VTI Aalst wisten een positieve, smakelijke twist te geven aan de corona crisis.


Kookboek
Met een kookboek dat een onrechtstreeks gevolg is van de corona-epidemie wisten de leerlingen en hun leraars hun visie op de crisis te drukken, letterlijk. Het boek is het antwoord op de tweede coronagolf. Toen cafés en restaurants opnieuw moesten sluiten, de herfstvakantie met een week verlengd werd en de leerlingen met maximaal 50% aanwezig mochten zijn op school moest ook nog het schoolrestaurant R33 sluiten. Koken zonder gasten, koken voor je eigen klas, dat was en is niet de bedoeling van de opleiding Grootkeukenkok. Dus werd er gezocht naar creatieve oplossingen en die werd gevonden in de samenstelling van een kookboek.

Afstandsonderwijs
Getest & Positief is de naam van het kookboek met 30 recepten gaande van amuses tot nagerechten. Gedrukt op een handig A5 formaat telt het boek 82 bladzijden. De leerlingen van het 5e jaar Grootkeuken en het 7e specialisatiejaar Gemeenschapsrestauratie kregen de opdracht om drie gerechten te kiezen en uit te werken tot een bruikbaar geheel. De culturele diversiteit in de klas mocht zich weerspiegelen in de gerechten. De leerlingen hebben gedurende enkele maanden de recepten geprobeerd, uitgetest en aangepast, dit zowel thuis als op school Afstandsonderwijs kreeg op deze manier voor de leerlingen maar ook voor de leerkrachten een extra dimensie. Ondanks de moeilijke periode kwamen positieve vibes en extra persoonlijke toevoegingen naar boven.

Verdienstelijk werk
In het boek dat recepten omvat van Aalsterse ajuinsoep, stoofvlees met perenstroop of crème brûlée staan ook recepten voor Togolese kip met yamfrietjes, baklava of Islim kebabi.Van elk gerecht worden de ingrediënten, de werkwijze, de moeilijkheidsgraad, de tijdsduur en de allergenen weer gegeven. Zowel de school, als de initiatief nemende leerkracht Emmanuel Tack maar in het bijzonder de leerlingen verdienen meer dan een ere plaats in de galerij van verdienstelijke grootkeukenkoks.

Grootkeukenkoks
In de vereniging van Grootkeukenkoks van Oost-Vlaanderen werd een partner gevonden om het kookboek effectief te publiceren. Voorzitter Jurgen Eeckhout en ere-secretaris Lucien De Groote stellen dat het boek een illustratie is van de opwaardering van het beroep van grootkeukenkok. Met de uitgave van het boek wordt de samenwerking tussen de school en de VVG Oost-Vlaanderen nog versterkt.
Het boek wordt te koop aangeboden in het didactisch restaurant R33 van de school. Meer info via info@vtiaalst.be

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*