Koning Garnaal speelt in oktober eerste viool in Nieuwpoort

Traditioneel is oktober de Maand van de Garnaal in Nieuwpoort. Ook dit jaar staat een uitgelezen programma op ons te wachten. “Een brede waaier van activiteiten zet onze Noordzeedelicatesse een maand land in de kijker, met als orgelpunt de gloednieuwe kookwedstrijd Vedette Crevette”, stelt burgemeester Geert Vanden Broucke, geflankeerd door Kris Vandecasteele (schepen van Visserij) en Mike Sarrazijn, directeur van de Nieuwpoortse Vismijn. Dat alles in een organisatie stad Nieuwpoort, vzw Promovis, de Nieuwpoortse vishandels en restaurants. Topgastronomie in Nieuwpoort.

Schepen voor Visserij Kris Vandecasteele is formeel: “Dit evenement is onderrichtend en promotioneel van belang. Alle activiteiten laten ons de vele aspecten van de garnaal te ontdekken. Cruciaal is dat we met de Maand van de Garnaal de verbinding maken tussen edtucatie, het culinaire aspect en de pure smaakbeleving. De garnaal is van iedereen.”

DAG VAN DE GARNAAL

Garnaalliefhebbers (en wie is dat niet?) mogen op zondag 9 oktober niet ontbreken. Om 10 uur mag je de aankomst van de N 116 Nostalgie aan de Vismijn niet missen. Nadat de vis gelost is mag men een bezoekje brengen aan boord. Een garnaalpelwedstrijd zoekt de Nieuwpoortse kampioen. Hoe? Wie in 45 minuten het meest garnalen correct weet te pellen wordt kampioen. Meedoen? Schrijf je in via www.visit-nieuwpoort.be. De dag sluit af met de kookwedstrijd Vedette Crevette, een organisatie van de stad Nieuwpoort en het gastronomiefestival Foodfront.

VEDETTE CREVETTE

Hier kan wie dan ook wie graag creatief aan de slag wil met Nieuwpoortse garnalen en andere lokale producten deelnemen. De winnaar wordt na de finale met vier gekroond met de eretitel Vedette Crevette en ontvangt een restaurantbon van 150 euro én mag haar winnend gerecht presenteren op Foodfront.

GARNAALLUNCH

En er valt nog meer te beleven tijdens deze ode aan de Nieuwpoortse garnaal. Op zaterdag 8 oktober kan men genieten van een Garnaallunch in zaal Iseland in de Vismijn, zaal die volledig omgevormd wordt ot Garnalenrestaurant. Deelnemen kan tegen de prijs van 65 euro.

GARNALENROUTE

Op zaterdag 29 oktober pakt men uit met De Garnalenroute, een leuk smaakvol parcours doorspect met garnalenhapjes, uiteraard af te ronden met een passend natje.

Burgemeester Geert Vanden Broucke: “Mis ook de rondleiding Van Pittige Bruintje tot Grijze Garnaal niet: De Vismijn speelt een sleutelrol in het Nieuwpoortse vissersleven. Tijdens de Maand van de Garnaal krijg je elke donderdagmorgen de prachtkans om een kijkje te nemen achter de schermen van de Vismijn. Je volgt een gesimuleerde visveiling en maakt van dichtbij kennis met de aangemeerde vissersschepen. Als afsluiter geniet je van een portie versche gernoazen met een frisse Rodenbach.”

Dat en nog veel meer is er te beleven in Nieuwpoort. Op zaterdag 16 oktober worden de kinderen verwacht op de Kinderboerderij De Lenspolder en op zondag 30 oktober kunnen jonge creatievelingen deelnemen aan een knutselworkshop met Christel Patfoort, de Proper Strand Lopers ambassadeur.

BELEEF NIEUWPOORT-POCKET

Het volledige activiteitenaanbod is te vinden in het Beleef Nieuwpoort-pocket, inclusief de Nieuwpoortse restaurants die de garnaal prominent op de kaart plaatsen.  

Het fraaie boekje is gratis te bekomen bij de deelnemende horecagelegenheden, vishandelszaken en de Dienst Toerisme. Meer info en alle inschrijfmodaliteiten voor de verschillende activiteiten vind je ook op www.visit-nieuwpoort.be.

Op naar een mooie smaakvolle garnaalmaand oktober !

Georges Keters

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*