Koffie in Frankrijk: een nieuwe weg wordt ingeslagen

Koffie drinken op het terras in Parijs maakt deel uit van de toeristische fantasieën, ook al wordt de drank an sich vaak als slecht beoordeeld. Dit beeld verandert echter geleidelijk aan, dankzij een passie voor de terroirs en de trend naar “slow coffee”.

Het aantal coffeeshops explodeert in Parijs maar ook in andere grote Franse steden, waaronder Bordeaux, evenals de verkoop van koffierobots met maalfunctie – granenrobtos genoemd: “de consumenten herontdekken de “zachte” methoden, die in Frankrijk zijn uitgevonden maar die zijn vergeten ten gunste van de Italiaanse espresso”, meent historicus Hippolyte Courty,.

“Er gebeurt één groot ding: consumenten weten dat je vandaag de dag kwaliteitsvolle koffie op verschillende manieren, op verschillende tijdstippen en in verschillende vormen kunt drinken”, legt historicus, koffiebrander en auteur van het boek “Koffie” uit aan AFP Hippolyte Courtyte Courty.

Als teken van deze dynamiek organiseerde Frankrijk voor het eerst een koffiebeurs, “Paris Coffee show”, die maandag 27 mei werd afgesloten met barista’s, koffieproeverijen met gebak van Pierre Hermé of koffiecocktails.

De Braziliaanse brander Daniela Capuano, die de prestigieuze titel van “Meilleur ouvrier de France” heeft, spreekt over “ongelooflijke verandering”.

“Zeven jaar geleden, toen ik in Frankrijk aankwam, was de espresso in de bars erger (dan vandaag). Chef-koks ontdekken een product dat verwerkt kan worden, dat de kenmerken heeft van een terroir, zoals wijn of kaas”, benadrukt ze dan ook.

In Frankrijk wordt bijna de helft van alle koffie geconsumeerd in capsules, maar het is “een markt die stagneert”, zegt David Serruys, president van de Franse koffie-industrie. “Aan de andere kant zien we een enorme toename van het aantal koffietrobots, met +55%” in de eerste vier maanden van het jaar.

Heel veel verschillende koffiemachines werden in Franrkijk uitgevonden en toch ging er iets fout. Vandaag wordt dit hersteld. De expert adviseert om de smaken en intensiteiten te variëren naar gelang de tijd.

“Een sterke Braziliaanse koffie mét chocolade is perfect voor de ochtend – als filter en espresso. Om 10 uur ’s morgens tijdens de koffiepauze, heb je iets dynamisch, soms uitbundigs nodig: een koffie uit Ethiopië of Panama. Voor de maaltijd, een Colombiaanse of Peruaanse, waarvan de zuurgraad ons toelaat om even te stoppen. En ’s avonds is de scherpe bourbon van het eiland Réunion opmerkelijk in termen van smaak en aroma’s”.

Koffie is ook “een nieuwe trend in de mixologie”, zegt Victor Delpierre, die een prijs won voor zijn koffie-cognac-sigarencocktail (tabakssiroop).

“Ik kook vloeistoffen om de grenzen van de smaak te overwinnen en nieuwe combinaties van smaken te creëren, en koffie kan intensiteit, zuurtegraad, bloemige noten brengen….”.

Deze expert in hoogwaardige cocktails biedt zelfs de mogelijkheid om koffie en champagne te combineren voor een aperitief in gastronomische restaurants. “Wij heten u welkom, we praten met u over het terroir voor champagne en het terroir voor koffie.”

Voorouderlijke landbouw

Importeur Alexandre Bellangé legt uit dat hij zes jaar geleden “de codes van de sector wilde breken” door koffieproducenten in Ethiopië te ontmoeten. “Het is een voorouderlijke landbouw die gezond is, omdat ze geen toegang hebben tot chemicaliën”, zegt hij.

“Ze maken koffie in het bos, ze combineren verschillende soorten bomen. Ze dachten dat ze te laat waren toen ze vroeg waren (….) We gaan terug naar deze agrarische modellen.”

Bewustwording van duurzaam voedsel bevordert ook goede koffie.

Om de finesse van de drank te waarderen, raadt hij u aan deze in een filter te drinken, zoals een thee: “Als u het proeft, ontdekt u tonen van citrusvruchten, specerijen en fruit”.

Deze terugkeer naar het ritueel van de filterkoffie, die langzamer en duurder is, overtuigde de stedelijke jeugd voor het eerst. Een bevolking die het idee van “het maken van haar eigen voedsel” leuk vindt, merkt geohistorisch Christian Grataloup op: “Je maakt geen appels, je maakt je koffie!”.

Vertaald met www.DeepL.com/Translator