Klasse bij Gentse Centre-Ville

Sinds begin augustus heeft het centrum van Gent er een nieuwe; klasse volle horeca-zaak bij. En zowel dat centrum als klasse-vol is wel echt letterlijk te noemen. Meer in het centrum tegenover het stadhuis en in de schaduw van het Belfort kan je moeilijk zitten.

Centraal

De naam Centre-Ville is dan ook niet gestolen. In het horecapand aan de Botermarkt 4 hebben de voorbije jaren al enkele zaken gezeten die niet altijd even succesvol waren. Om maar te duiden dat een goede ligging niet altijd een sleutel tot succes is.  Een uitdaging die zaakvoerster Freya De Vlieger niet uit de weg wou gaan en met een resolute aanpak het hart van Gent een nieuwe smakelijke impuls wil geven.

Klasse

Ongeveer een jaar stond het pand leeg tot De Vlieger er met volle moed binnenstapte. Met het verleden werd onmiddellijk gebroken door een volledig nieuw interieur op te bouwen en een vernieuwde, half open keuken te installeren.  Met kroonluchters, bebloemde wanden, een stijlvolle toog en een zelden geziene afwerking straalt de zaak de grandeur uit van het historisch gelegen pand.  Zitbanken, houten tafels en oog voor ieder detail geven de brasserie de grandeur van de ‘Grand Cafés’ uit een stijlvol verleden.

Details

Niet alleen het interieur maar ook de gastvrijheid van de gastvrouw en het voltallige professioneel personeel laat de bezoeker voelen dat dit niet het zoveelste restaurant is dat uitsluitend op haastige toeristen mikt. Dat is ook te merken op de soms subtiele maar gewaarde details op de kaart. De vrouwelijke chef kok Kelly Vandamme weet, na 25 jaar ervaring, klassiekers net dat beetje meer mee te geven waardoor ze de traditionele brasserie keuken overstijgen. Al die details zijn ook terug te vinden op het bord. De manier waarop de sla geschikt is, de keuze van het bestek en het servies, de potjes en de glazen, niet alleen over de bereidingswijze is nagedacht, omdat ook het oog wat wil.

De Kaart

De kaart opent, voor wie dat wenst, met het ontbijt dat met zeer persoonlijke wensen kan ingevuld worden. Van marmelade langs een assortiment kaas en charcuterie tot aan de gerookte zalm zonder het roerei te vergeten. Dat alles met ontbijtkoeken, vloerpistolets of meergranen ruitbroodje. Naast de dagelijkse lunch op weekdagen laat de vaste kaart keuze uit vis, vlees of vegetarische gerechten met net dat ietsjes meer. De vol au vent is met oesterzwammen en het bladerdeeg gebakje is met sesam zaadjes; De Gentse stoverij kreeg er gekarameliseerde appel bij terwijl de Holstein entrecote het gezelschap krijgt van huisbereide beure a l’ail. De seizoenverse geitenkaas salade flirt met kortgebakken pink lady appel, conference peer, nootjes en rozijnen. Dat alle gerechten geserveerd worden met handgesneden verse frieten lijkt op dit niveau bijna vanzelfsprekend. De tarte tatin of crêpe Suzette op de tea – room kaart verlengen het stadsgevoel van deze nieuwe zaak.

Positief

Na enkele weken is al duidelijk dat de aanpak van Freya De Vlieger en partner Peter Dumortier een positiever resultaat zal hebben dan voor enkele andere zaken op dezelfde locatie. De smakelijke gedrevenheid van Kelly Vandamme zal niet alleen veel smaak papillen tevreden stellen maar in het kosmopolitische ‘DORP’ Gent voor veel positieve komére klap zorgen en dat ver buiten de straat.

Foto:JAVE

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*