Jour de fête in ’t nieuw

Het was, bijna 20 jaar terug, talk of the town in Gent, de opening van Jour de fête aan de Brusselsepoortstraat. Het gebouw, de gevel, de inrichting, het concept, zelfs voor Gent was dat 20 jaar terug iets nieuws en iets opmerkelijks. Het restaurant verhuisde ondertussen wel maar is ook nu weer een gespreksonderwerp door de recente overname.

Met een zebra streep
In 2005 openden Bruno Matthys en zijn vrouw Marie Cloquet in een futuristisch uitziend gebouw uit de jaren 50 hun restaurant Jour de fête. De naam werd gestolen van de Franse filmmaker Jacques Tati. Het opmerkelijke gebouw met zijn bijna volledig glazen gevel deed de toenmalige nieuwe restaurant uitbaters aan zijn films denken. Nog geen tien jaar later vond het restaurant dat door zijn no nonsens aanpak al naam en faam verwierf onderdak op de Zebra-site. Het woon- kunst- werk en evenementen complex kon best nog een huisrestaurant erbij nemen.

Ervaring
Omdat Matthys zich meer wil gaan toeleggen op de politiek (fractieleider bij Vooruit in de provincieraad) en Cloquet haar kunst activiteiten al een tijdje verder aan het uitbouwen is werd het restaurant zopas overgelaten. Op 6 februari opent Jan Van Kerrebroeck zijn Jour de fête. Hoewel pas 42 kan Van Kerrebroeck, naar eigen zeggen al 25 jaar horeca ervaring op zijn c.v. schrijven. Het begon, zoals bij zovelen, bij het plaatselijke jeugdhuis (te Beernem) om dan tijdens de hogere studies aan de slag te gaan in de Gentse horeca. Er was een tussenstop in De Zevende Hemel te Beernem maar uiteindelijk vond hij bij een jeugdvriend opnieuw de weg naar de Gentse horeca.

De Lieve
Samen met die jeugdvriend Marijn Dierinck en diens vrouw nam hij ook eetcafé De Lieve in Gent over en wist het uit te bouwen tot een restaurant dat niet onder de radar bleef van Michelin en Gault&Millau. Na het verhaal van De Lieve, dat ondertussen overgenomen is, leek het even dat Van Kerrebroeck de horeca zou verlaten tot hij te horen kreeg dat Jour de fête eventueel over te nemen kwam. De vorige en de nieuwe zaakvoerders vonden elkaar redelijk vlot en de krijtlijnen werden dan ook vlug uitgezet.

Eetba(a)rs
Het interieur krijgt een opfrisbeurt maar in principe verandert er weinig of niks aan het concept. Er komen in de zaal twee eetbars met zicht op de open keuken maar voor de rest zal het principe herkenbaar blijven. Op de kaart komen zes voorgerechten en evenveel hoofdgerechten waardoor kan gekozen worden voor 2 of 3 gangen menu. Er komt ook een kaart die aangepast zal worden volgens het verse marktaanbod. Allemaal betaalbare, herkenbare gerechten maar met een eigen toets. Die toets zal er niet alleen komen door de ervaring in verscheidene andere horecazaken maar ook de kruiden uit de eigen kruidentuin. Wijs en ongedwongen, noemt de kersverse zaakvoerder zijn restaurant.

Het restaurant, met ingang aan de Gentse Gustaaf Callierlaan 233 zal geopend zijn van maandag tot en met vrijdag (met uitzondering van feestdagen) over de middag tot 14u en ’s avonds van 18u tot 21u30.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*