Jong dementen, chefs en leerlingen een ‘Moment’ samen.

Op 12 en 19 oktober opent Het Moment, een tijdelijk toprestaurant, gerund door Gentse chefs, studenten, en mensen met jongdementie.


Net op de wereld-dag voor dementie kondigden de Gentse schepenen Rudy Coddens van Gezondheid en Zorg en Evita Willaert, schepen van Onderwijs een samenwerking aan tussen Gentse topchefs, Hoteschool Gent en verschillende zorgverstrekkers. In pop-uprestaurant ‘Het Moment’ in Hotelschool Gent kunnen bezoekers op woensdagen 12 en 19 oktober 2022 genieten van een vijfgangenmenu bereid en opgediend door mensen met jongdementie. Enkele Gentse topchefs en de leerlingen van de Hotelschool zullen hen bijstaan.

Top Chefs
Het tijdelijk restaurant Restaurant ‘Het Moment’ is een Gentse versie van de populaire televisiereeks ‘Restaurant Misverstand’. Mensen met jongdementie serveren er samen met leerlingen van de Hotelschool twee middagen absolute topgastronomie. De mensen met jongdementie en de leerlingen koken en serveren samen voor familie, vrienden en sympathisanten. Topchefs Joost Arijs (patissier-chocolatier), Olly Ceulenaere (Publiek), Vilhjalmur Sigurdarson (Souvernir), Karel De Clercq(Komparto), Ignace Wattenberge(Lys d’Or) en Kim De Visschere (Roots) stelden de menu’s op en helpen mee koken. Organisaties uit de zorgsector zoals Expertisecentrum Paradox, Familiezorg Oost-Vlaanderen en de zorginstellingen Zuiderlicht, Exalta en Zorgband werken niet alleen mee maar zorgen ook voor ’het personeel’.

Hotelschool Gent
Hotelschool Gent stelt zijn keukens, zaal en alle andere nodige faciliteiten ter beschikking. Per jong dementerende zal er minstens één begeleidende leerling zijn. De leerlingen uit de derde graad, 5e en 6e jaar hotelopleiding zullen de mensen bijstaan waar nodig. Het past in het hun opleiding van maatschappelijke verantwoordelijkheid. “Het is mee dankzij de Hotelschool dat we mensen met jongdementie deze ervaring kunnen bieden. Bovendien geven we de leerlingen meteen ook een stukje sociaal bewustzijn mee voor hun latere carrière” volgens schepen Willaert. Meer praktijkgericht zal moeilijk te vinden zijn.

Moment
Bedoeling van het initiatief is om jongdementie onder de aandacht te brengen en mensen met jongdementie de kans te geven mee te werken aan een betekenisvol project waarbij ze hun talenten kunnen inzetten. De naam van het restaurant is dan ook niet toevallig gekozen. Personen met jongedementie leven in het hier en nu, ze moeten het moment grijpen.

Vijf gangen
Een vijfgangenmenu bij Het Moment kost 75 euro per persoon. Aperitief en koffie of thee zijn inbegrepen. Dranken dienen ter plaatse afgerekend te worden. Het aantal plaatsen per middag is beperkt tot 50. Met de opbrengst organiseren enkele zorgorganisaties volgend jaar een dagfestival voor personen met jongdementie. Meer info en inschrijvingen kan op www.stad.gent/hetmoment.
Foto:©Jan Vermeersch

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*