Japanner Ryo Horiuchi wint Culinaire Prijs Taittinger

Tijdens de 54ste editie van de Culinaire Prijs Taittinger was de Japanner Ryo Horiuchi de betere van zeven andere kandidaten, waaronder de Belg Tristan Martin (Château de Grandvoir, Neufchâteau). Voor Japan is het al de derde zege in deze wedstrijd, die sinds 1967 plaatsvindt en georganiseerd en beoordeeld wordt door professionals uit de wereld van de gastronomie.

De culinaire prijs Taittinger moet het Franse gastronomische erfgoed in stand houden en de overdracht van knowhow aan jonge chefs verzekeren. De prijs kwam er na een ontmoeting tussen champagne en chef-koks, tussen familie en gastronomie. Het idee ontstond in 1966. Die avond ontvangt Claude Taittinger, CEO van het champagnehuis, Georges Prade, Commandeur in de Orde van de Coteaux de Champagne, in Chateau de la Marquetterie. Met een glas champagne in de hand beslissen de twee levensgenieters om een kookwedstrijd voor jonge chefs in het leven te roepen. De Taittinger, ook wel bekend als de ‘Everest van de gastronomie’, vormt met zijn strenge eisenpakket een echte springplank in de carrière van de winnaars. Naast voorzitter Emmanuel Renaut, chef-kok van het met drie sterren bekroonde ‘Flocons de Sel’, zetelen ook nog andere emblematische figuren uit de internationale gastronomie In de jury. Om maar te zeggen hoe belangrijk de prijs is.

Dit jaar en voor de derde keer al is het Japan dat met de Culinaire Prijs gaat lopen. Ryo Horiuchi is chef-kok in restaurant ‘Le Jardin’ in Tokio. De jury was gecharmeerd door zijn vrije schotel met rundvlees (rundsfilet, flan van aardpeer, kleine uitjes en pommes soufflées) en zijn interpretatie van een ‘plantaardig voorgerecht met lentegroenten’. De tweede en derde podiumplaats waren respectievelijk voor Louis Cespedes (Zweden) en Jan Sminck (Nederland).

In 2023 biedt de 55ste editie van de wedstrijd een jonge chef opnieuw de kans om het beste van zich te geven. België is trouwens op zoek naar kandidaten tussen 25 en 40 jaar (die al minstens 3 jaar in een restaurant aan de slag zijn) om ons land te vertegenwoordigen tijdens de internationale finale. Ook dit jaar weer zit Pierre Résimont, 2-sterrenchef van restaurant L’eau Vive, de nationale selectiejury voor. De nationale winnaar ontvangt een prijs van € 2400 en de winnaar van de internationale finale (begin 2023, met als thema ‘Het Varken’) een prijs van € 20 000. Meer info via deconinck.charlotte@vascogroup.com en https://prixculinaire.taittinger.fr/gb

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*