IPA-bier met wilde Oudenaardse hop.

Midden september vond de eerste Oudenaardse hoppluk ooit plaats. Lokale bierbrouwer Sam Vanderstraeten van HopSaSam trok met een groepje vrijwilliger en sympathisanten langs de Oudenaardse berm van de Schelde om wilde, Oudenaardse hop te oogsten. Niet zomaar enkele belletjes, maar voldoende kilo’s om een exclusief en hoppig bier mee te maken.

Ontdekkingen
Brouwer Sam Vanderstraeten weet op verschillende manieren de naam van Oudenaarde Brouwersstad hoog te houden. Stouten Blackie en Nonniversaire, bieren van de brouwerij die al meermaals in de prijzen vielen kenden we al. Straks komt er nieuw uitzonderlijk bier uit. Een Oudenaards IPA-bier dat in het voorjaar van volgend jaar, zij het in beperkte oplage, op de markt zal komen met echte Oudenaardse hop. Het idee ontsproot 4 jaar terug, bij een wandeling langs de Schelde waar de brouwer wilde hop opmerkte. Aangekochte hop komt meestal van kweekrassen, waarvan het aromaprofiel vooraf beschreven is en de brouwer dus weet wat hij kan toevoegen. Die commerciële hoppen worden ook getest om de alfazuren per ras en oogst te bepalen, wat dan weer de bitterheid kan beïnvloeden. Aan de geplukte hop in de Scheldeberm hing geen labo-analyse. Sam Vanderstraeten moest dus alles zelf ontdekken. Enkele jaren ging hij er mee experimenteren om uiteindelijk tot een bevredigend resultaat te komen.

Bio
Na de pluktocht langs de berm, werden alle hopbellen naar de droger gebracht. Nadat de hopbloemen volledig gedroogd waren, moesten ze in een zo kort mogelijke tijd in vacuümzakken verpakt worden en de vrieskast in. Een manier om zo min mogelijk van het aroma verloren te laten gaan. Vanaf nu kan er gebrouwd worden. Gezien de hop hoofdzakelijk bio is zullen ook de ingrediënten van het toekomstige bier hoofdzakelijk bio zijn. Een naam voor het nieuwe, flink, gedryhopte, Oudenaardse IPA die in de lente van 2020 gelimiteerd verkrijgbaar zal zijn, is er nog niet. Maar op facebook stromen de ideeën alvast binnen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*