Initiatieven tegen voedselverspilling

Op wereldschaal wordt ongeveer één derde van onze voeding weggegooid, en dat bij relatief hoge voedselprijzen. Volgens de FAO – ofwel de organisatie voor voeding en landbouw van de Verenigde Naties – gaat het wereldwijd om 1,3 miljard ton per jaar, waarbij België 3,6 miljoen ton vertegenwoordigt.

Volgens de Belgische organisatie Zero Waste Belgium kan dit probleem alleen maar opgelost worden als alle voedingsbedrijven aangepaste maatregelen doorvoeren bij elk onderdeel van hun productieketen. 

Voor een cateringbedrijf betekent dit dat alle onderdelen van de (dagelijkse) bedrijfsvoering onder de loep genomen of gehouden moeten worden. En hierbij zullen in de eerste plaats de verschillende processen die plaatsvinden bij de aankoop en de verwerking (ofwel het koken) van de basisproducten in kaart gebracht moeten worden, maar ook de verwerking van het gebruikelijke afval.

Heel wat praktische tips voor een concrete aanpak van een minder voedselverspillend beleid vindt u onder meer op de websites www.allesovercatering.nl/duurzaamheid/ en www.nowastenetwork.nl/uit-de-praktijk/catering/. 

Bij het aankoopbeleid kunt u onder meer bij uw groothandelaar navragen welke producten u al wel (of niet) “en vrac” of “in bulk” kunt kopen. Hierbij kunt u een voedingsproduct niet alleen zonder (vaste) verpakking aankopen, maar ook zelf de precieze hoeveelheid bepalen (en betalen per gewicht). Kortom : in die gevallen koopt u alleen maar de hoeveelheden aan die u echt nodig hebt, en geen gram méér.

Een ander belangrijk middel is een juiste “portionering”. En dit bereikt u het best door een goede kennis van de doelgroep die in uw cantine terechtkomt. Hierbij ligt de grootste uitdaging bij cateraars die niet met een vast publiek werken, zeg maar het verzorgen van maaltijden bij tijdelijke evenementen zoals feesten of muziekfestivals. En hierbij is vooral een goede communicatie belangrijk, waarbij de organisator van het evenement voldoende informatie doorspeelt aan de cateraar over de grootte en de precieze samenstelling van de doelgroep (mannen, vrouwen, jongeren, ouderen…) en vooral hun eet- en drinkgewoontes.

Maar ook de cateraar die met een relatief vaste doelgroep werkt (zoals school- en bedrijfscantines) heeft een goede kennis van zijn doelgroep nodig om de juiste porties van de verschillende etenswaren op een doelmatige manier te kunnen bepalen. Wanneer er van bepaalde gerechten (na een zekere termijn) teveel overschotten zijn die weggegooid moeten worden, is er in elk geval een duidelijk signaal dat het tijd is om die porties (bij wijze van experiment) kleiner te maken.

Een ander belangrijk anti-verspillingswapen is een goed voorraadbeheer – en dit volgens het principe “liever wat minder klaar zetten en later bijvullen dan weggooien”. Dit is natuurlijk verschillend per gerecht en de (volumes van) de opslagmogelijkheden (frigo, diepvries…). Een Nederlands voorbeeld van www.allesovercatering.nl/duurzaamheid : “De ketel van 20 liter soep wordt vervangen door twee ketels van 10 liter. Als je aan het begin van de maaltijd ziet dat de mensen maar weinig soep nemen, stuur je een ketel door naar een andere partij. Bij een ketel van 20 liter had je minimaal 10 liter soep over gehad, die je dan waarschijnlijk had moeten weggooien.”

Een ander voorbeeld is handfruit. “We stelden vast dat dergelijk fruit tijdens de maaltijd vaak niet opgenomen wordt, want de mensen zijn verzadigd. Daarom wordt het fruit sinds enige tijd voor en na de lunch verstrekt, met het gevolg dat men er nu wel gebruik van maakt.”

En uiteraard kun je proberen om in de mate van het mogelijke) overschotten in toekomstige maaltijden te verwerken zoals overgebleven groenten in soep. Een bekend voorbeeld is de transformatie van oud brood tot croques-monsieurs, wat gewoonlijk met behulp van een broodrooster gebeurt.

En in sommige Noord-Franse kantines werden er weegschalen geplaatst, waar de kinderen de hoeveelheden (die ze van plan zijn om weg te gooien) ter bewustmaking kunnen wegen.

En tenslotte zijn er ook nog de voedselverspillingsapps (dus via applicaties op de smartphone). Zo realiseerde in Nederland cateraar Eurest recent de app NoFoodWasted (www.nofoodwasted.com), dit in samenwerking met de Avans hogeschool Den Bosch. Studenten en medewerkers van de Avans Hogeschool zien in deze app namelijk alle gerechten die in het campusrestaurant aan het einde van de dag overblijven en daardoor met korting te koop zijn. “Het aanbod in het campusrestaurant varieert elke dag. Ondanks strategische menuplanning om verspilling te voorkomen, komt het nog geregeld voor dat er maaltijden of verse producten aan het eind van de dag overblijven. Via de gratis te downloaden NoFoodWasted-app kun je deze tegen een gereduceerde prijs bestellen, waarna je de aankoop direct ophaalt bij de cateraar. Op deze manier kunnen de campusbezoekers aan een goede prijs mooie producten kopen en tegelijkertijd voedselverspilling tegengaan.”

Naast de klassieke bestemming in de vuilnisbak, kan voedselafval ook gecomposteerd worden. En nog zinvoller lijkt ons de verwerking tot biogas ofwel methaan. Op dit moment bestaat reeds zo’n 40 procent van de “grondstofstromen” in een biogasinstallatie uit afval van de voedingsindustrie en onverkochte volumes van supermarkten. Eind 2016 telde Vlaanderen dan ook reeds 41 grootschalige en 61 kleinschalige biogasinstallaties (zie www.biogas-e.be), waar uw keukenafval eventueel terecht kan.

Tekst: Brecht Thiers – NoFoodWasted en De Verspillingsfabriek

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*