“Ik denk dat in de Verenigde Staten 30% van de horecazaken straks niet meer zal opengaan”

In een uitgebreid en zeer interessant interview met VS-coressponente Greet De Keyser in de krant De Morgen wordt de situatie in Amerika grondig besproken. Daar is officieel de eerste week van lockdown achter de rug. Het hoogtepunt van de crisis moet nog komen. De partner van Greet, meesterchef Bart Vandaele runt in Washington drie Belgische restaurants. Hij had tachtig mensen in dienst, maar heeft ze allemaal moeten ontslaan toen hij de zaken sloot. Eén restaurant zal nu terug opengaan, doordat er een tijdelijke maaltijdenafhaalservice in wordt ondergebracht.

Greet vertelt: “Bart probeert zijn werknemers te helpen zoveel hij kan. We hebben ook contact met het ziekenhuis in de buurt, waaraan we maaltijden willen doneren. Dan kunnen we nog enkele mensen aan het werk houden en blijft Bart zelf ook bezig. Hij is een ondernemer in hart en nieren. Thuiszitten en niks doen is de hel voor hem. Hij zit nu in de tuin. Daar staat geen sprietje onkruid meer. (lacht) Wacht, ik zal hem eens roepen.”

Belga café

Bart Vandaele: “’s Avonds niet moe zijn van het werk, dat is voor mij zó raar. Ik kende dat echt niet. Ik zat nu in de tuin na te denken over welke kruiden ik zal planten, maar ik weet niet of ik ze zal kunnen gebruiken. Ik ben wel blij dat ik nu met mijn Belga Café een takeawayservice ben begonnen en zo een paar mensen aan het werk kan houden. Sommige mensen werken al meer dan vijftien jaar voor mij. Zij zijn familie geworden. Ik voelde het natuurlijk aankomen dat de situatie ernstig was en ik heb iedereen bijeengeroepen: ‘Luister, ik denk dat ik straks geen job meer heb, en dan hebben jullie er ook geen meer.’ Maar iedereen is zo lang mogelijk blijven helpen. We hebben samen opgeruimd en schoongemaakt.

Verdriet

En toen, ja… Ondernemen is risico’s nemen, maar mijn personeel… (krijgt tranen in de ogen) Ze weten dat ik alles voor hen probeer te doen. Zij doen ook altijd alles voor mij. Ik help sommigen ook financieel. Dat deed ik vroeger al, als ze een huis wilden kopen, een kindje kregen of gedepanneerd moesten worden. Ik ben voor velen een bank die geen interest vraagt. Zo gaat het hier. Als je het beter hebt, moet je ook iets geven. Ik moet mijn brood verdienen, maar ik moet ook zorgen dat zij een boterham hebben, want zonder hen ben ik niets. Als iemand zwanger is, mag ze ook altijd terugkomen. Ik hou van de ondernemersmentaliteit hier: als je hard wilt werken, kun je veel verdienen. En falen is geen vies woord, want dat kun je alleen maar als je iets probeert. Maar dat er nu een paar kilometer verderop kinderen geen eten hebben omdat ze niet meer naar school kunnen en er thuis niet genoeg eten is, dat kan niet. Daar zit iets scheef.

Restaurantwereld

“De wereld zal straks niet meer dezelfde zijn. Ook de restaurantwereld niet. Zeker 30 procent van de zaken zal niet meer opengaan, voorspellen ze. Zul jij straks snel weer met een gerust hart op restaurant gaan? Nee, hè. Dat zal nog lang duren. De afhaalservices zullen boomen. Er zijn hier in de buurt al vijf nieuwe leveringsbedrijfjes opgestart, die tegen scherpere prijzen leveren. Niets is zeker, behalve één ding: het zal straks geen business as usual meer zijn.”

Foto: Twitter

Lees meer

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*