Iets meer dan 1 op 10 van de aanwervingen zijn voor werkzoekenden

De Katholieke Universiteit Leuven deed bij 1.5 miljoen werknemers een onderzoek naar de loopbaanbewegingen. Daaruit blijkt dat slechts 14 % van diegenen die aangeworven worden werkzoekende was. Deze aanwervingen gebeuren voornamelijk in de horeca en uitzendsector.

Het is dus duidelijk dat wie reeds werkt de meeste kans heeft op een nieuwe job. Meer dan de helft van de mensen (56 %) die nieuw werk vonden, had al een job. Slechts 14 % waren echte werkzoekenden. Ook het aandeel schoolverlaters vormt met 7.6 % maar een kleine minderheid op de arbeidsmarkt.

Laaggeschoolden

Zoals gezegd komen de werkzoekenden die een job vinden terecht in de horeca en de uitzendsector. Dat zijn niet toevallig de sectoren met de meeste laaggeschoolden en met personen met een migratieachtergrond. In de andere sectoren zijn 70 tot 90 % van de aanwervingen werkenden.

Tweedeling

De tweedeling tussen werkenden en niet-werkenden krijgt er dus een dimensie bij: ook bij de verdeling van jobs en het opbouwen van continuïteit in de loopbaan zijn het vooral laaggeschoolden en migranten die sneller opnieuw werkloos vallen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*