Iconische Wijnhandel Feys (Brugge) zet viering 200-jarig bestaan in met de uitgave van een boek

Het was in 1822, dus nog ruim voor de oprichting van het Koninkrijk België, dat Pieter-Jozef Feys van wal stak met een wijnhandel in Diksmuide. Tweehonderd jaar later geldt Wijnen Feys als een begrip in Brugge en verre omstreken. Daarmee is Feys ongetwijfeld één van de oudste, mogelijk zelfs wel dé oudste zelfstandige wijnhandel in ons land. Bovendien is Wijnen Feys altijd een familiebedrijf gebleven dat van generatie op generatie overging. Momenteel zit het bestuur in volle transitieperiode met Michel Van Acker die straks de dagelijkse werking overlaat aan zijn neef Sebastien Vandaele. Vandaag werken er in totaal zeven mensen.

De verhuis van Diksmuide naar de West-Vlaamse hoofdplaats kwam er na de complete vernietiging van het pand in de Weststraat (thans Generaal Baron Jacquesstraat) tijdens de Eerste Wereldoorlog. Wijnen Feys koos toen voor een nieuwe behuizing in de Cordoeaniersstraat, vlakbij de Brugse Grote Markt.  

De intrek in de Raamstraat, waar de zaak op vandaag nog steeds gevestigd is, gebeurde in 1966 onder impuls van Jacques Feys. Dit gebouw, met liefst 1250 m2 kelders en ook hoogst merkwaardige zolderruimtes, had een verleden als brouwerij. Brouwerij Den Os, eigendom van de familie Van Houtryve, verwierf er vooral naam en faam met het brouwen van het befaamde Bourgogne des Flandres-bier.

Château Petrus

De follow-up was anders zeker ook niet mis, want het wijnhuis begon hier aan een echte hoogvlucht. Tot 1990 bottelde Wijnen Feys overigens zelf heel wat wijnen, met inbegrip van de legendarische Château Petrus.

Daarna oriënteerde de zaak zich ook op exclusieve eigen wijnen. De meest bekende daaronder is wellicht het ‘huismerk’ Petit Brugeois. De Petit Brugeois is afkomstig uit wijnhuis Henri Bourgeois (gevestigd in Chavignol nabij Sancerre) en bestaat zowel in rood, wit al rosé. Op het conto van Wijnen Feys staat tevens het uitbrengen van tal van feestwijnen, zoals bijv. de Memlingwijn en In Flanders Fields.

Hommage Jacques Feys

Michel Van Acker is sinds 1992 de zeer bevlogen bedrijfsleider van Wijnen Feys. Hij is de de auteur van dit historisch prima onderbouwd en prachtig verlucht boek. Zijn wijnverhaal start tijdens de Middeleeuwen in toenmalige handelsmetropool Brugge en eindigt op een aantal aspecten die vandaag heel belangrijk geworden zijn in de wijnbusiness, zoals wijnbeurzen, wijnreizen, wijndegustaties en wijncatalogi.

Het boek van uitgerekend …200 blz. dik werd maandag jl. voorgesteld tijdens een leuk feest op de historische zolders van de Raamstraat. Jacques Feys (92) was er de ‘special guest star’. Brugges burgemeester Dirk De fauw sprak de laudatio uit.

Masterclasses

Deze uitgave vormt de aanzet van een aantal feestelijkheden in dit jubileumjaar. Ander hoogtepunt wordt tegen het einde van 2022 ongetwijfeld het uitbrengen van een beperkte editie van 200 magnums rood en 200 magnums wit met het etiket van het nieuw gecreëerde wijnmerk Jacques Feys.

In de loop van dit jaar wordt ook een lange lijst van masterclasses op touw gezet op diverse locaties in de stad. Deze degustaties richten zich zeker niet enkel tot wijnkenners. En voorts zal de voorgevel gedurende dit feestjaar opgetuigd worden met wijngerelateerde versiering volgens het seizoen. 

Het boek is te koop “200 jaar Wijnen Feys” is verkrijgbaar in de wijnshop ter Raamstraat (en mogelijk straks ook in een aantal Brugse boekhandels) en kost € 40.   

Info: www.wijnenfeys.be

Foto: drie generaties bestuurders Wijnen Feys met Jacques Feys, Michel Van Acker en Sebastien Vandaele.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*