Hygiënische wanden

Een voedselveilige binnenafwerking van muren, plinten, deuren en plafonds gaat ongetwijfeld gepaard met een aantal vragen. Kiezen we voor (zelfdragende) isolatiepanelen of bekleden we de muren in polyester of inox? Kunnen we bestaande muren in stand houden en hoe lossen we dat op, comform de hygiëne-eisen van het FAVV?

Er zijn een aantal te overwegen oplossingen.

Voor het FAVV bestaan de hygiëne-eisen i.v.m. de conformiteit over de lokalen en werkomgeving, die in contact komen met levensmiddelen, uit volgende principes:

“ De oppervlakken, die in contact komen met levensmiddelen ( met inbegrip van uitrusting en apparatuur) zijn vervaardigd uit glad materiaal, ondoordringbaar voor water en vet, afwasbaar, corrosiebestendig en bestaand uit niet toxisch materiaal. Ze moeten geschikt zijn om herhaaldelijk gereinigd en ontsmet te worden.”

Sandwichpanelen kunnen op twee manieren worden gebruikt: ofwel plaatst men de panelen voor bestaande bakstenen of betonnen muren, ofwel ga je voor een zelfdragende en isolerende constructie, die direct wordt bevestigd op de vloer en tot onder het plafond. Een van de voordelen van panelen is dat ze snel monteerbaar zijn en eventueel later kunnen worden gedemonteerd.

Plaatst men panelen tegen een bestaande muur of wand, dan dient de muur vlak en geen beschadigingen te vertonen.

( Zelfdragende ) isolerende panelen

Tegen buitenmuren worden eerder isolerende panelen gezet, tegen binnenmuren kan men dunnere wanden plaatsen, al dan niet isolerend. Voor de bekleding van de warme keuken, hoeven geen isolerende panelen, voor de koude keuken wel.

Isolerende  sandwichpanelen zijn toepasbaar als scheiding- en/ of als voorzetwand.

Hoe lost u een verplichte scheiding op in diverse zones bij gebrek aan dragende muren?

Er is de keuzemogelijkheid voor zelfdragende sandwichpanelen, die losstaand kunnen worden opgesteld. Dat zijn wanden, die bestaan uit twee staalplaten ( verzinkt staal, inox) met ertussen een kern van isolerend hardschuim van diverse diktes. De dikte van de isolatiekern kan gaan van 4 tot 20 cm. Meest courante is 8 tot 10 cm.

Belangrijk is de opvulling die er tussen de platen zit. Bevraag u hierover duidelijk, want zowel de verzekeraar als de lokale brandweer hebben hierover geldende regels inzake brandveiligheid.

De staalplaten hebben slechts een dikte van 0,6 à 0,8 mm of dunner.

De staalplaten worden behandeld  met een laagje voedselveilige oppervlaktebehandeling, zodat eventuele vervuilingen snel te zien zijn. Een afwerking kan gebeuren met een brandvertragende plaat.

Met een dunne deklaag bestaat de kans op beschadiging of roest. Daarom zijn uitvoeringen in inox of polyester aangewezen. Deze zijn wel duurder, maar efficiënter in gebruik. In een zoutrijke omgeving zijn inoxplaten een betere keuze.

Eigenschappen en voordelen van panelen

° verkrijgbaar in alle diktes

° roestvrij

° hard materiaal

° ideaal als geïsoleerde muurbekleding, zelfdragende tussenwand, koelkastcel, droogkamer…

° naadloze plaatsing, voor een optimale hygiëne

° waterdichtheid

° is bestand tegen de meeste zouten, zuren ammoniak, chloor en de meeste chemicaliën

° vermijden van koudebruggen, dankzij isolatie en een tand-en groefverbinding

° keuze uit standaardkleuren wit of (inox) grijs of andere kleuren op aanvraag

° panelen op hoogte en lengte van de ruimte aanpasbaar

° verplaatsbaar bij uitbreiding of herinrichting van de werkoppervlakte

° geluidsabsorptie: sandwichpanelen moeten niet onderdoen voor hun stenen of betonnen tegenhangers. De meeste types bieden immers een isolatie van 25 à 36 dBA ( = de grootheid waarin de sterkte van het geluid wordt weergegeven)

Bekledingplaten in polyester of inox op bestaande constructie

Het basisproduct, een polistyreen paneel, bekleed met een glasvezel versterkte polyesterpaneel, kan in deze vorm worden aangebracht tegen een bestaande constructie zoals een wand van muurtegels, sandwichpanelen, houtbouw of geschilderde oppervlakken. De bestaande muur of wand, waartegen het nieuwe paneel wordt bevestigd, dient vlak te zijn en geen beschadigingen te vertonen. De dikte van het basispaneel heeft voor de stevigheid minimum 25 à 30 mm nodig. De daarop bevestigde polyesterplaat meet ongeveer 2 mm in een vlak type en 2,3 mm in reliëf type.

Eigenschappen en voordelen van polyester- of inoxplaten

° standaarddikte van 1 mm à 2,2 mm

° ideaal als dunne bekledingsplaat

° hard materiaal

° hoge kras- en slagvastheid

° waterdicht en gesloten

° niet statisch

° niet toxisch

° niet poreus

° bestendig tegen vet, bloed, zuren, pekel, zouten ammoniak, chloor en de meeste chemicaliën

° kleurvast

° snelle plaatsing en aanpassing van platen, uitsparingen

° gemakkelijke en eenvoudige reiniging

Plinten of stootranden

Sterke bescherm-of afrondingsplinten uit een mix van kunststof en beton zijn aan te bevelen. Tussen vloeren en wanden mogen geen scherpe hoeken ontstaan. Plinten dienen hol, glad, waterdicht en gemakkelijk afwasbaar te zijn met alle gangbare reinigingsproducten voor de voedingsindustrie. De plinten in een slagerijwerkplaats volstaan met 10 cm hoogte en iets meer dan 1 cm dikte. De plinten moeten tevens ondoordringbaar zijn voor vetten, zuren en lagen. Bij gebruik van tegels moet de ruimte tussen en achter de tegels goed worden opgevuld, zodat ze geen broedplaats worden voor ongedierte.

Lichte en matte kleur

Hygiënische wanden bestaan het beste in lichte kleuren. Vuil is hierop makkelijk te zien. Lichte kleuren weerkaatsen meer licht dan donkere kleuren. Wit, crème, geel, lichtgroen en parelgrijs zijn geschikte kleuren. Het wit van de polyesterplaten zal in felheid verzwakken als er machines in inox tegen de wanden worden gezet. Vele slagers kiezen voor een gladde bekledingsplaat, omdat ze menen dat dit het gemakkelijkst reinigt. Men kiest echter beter voor een licht gestructureerd oppervlak, waarbij het vuil bij reiniging met water naar beneden rolt. Zo ontstaat er geen voedingsbodem voor schimmels en bacteriën. Reinigen met lauw water en een spons, of op lage druk met een mild neutraal detergent, kan voldoende zijn, als men zeer geregeld poetst.

Auteur & foto: eve

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*