Hotelschool Spermalie wint vijfde JRE Cooking Cup

De nieuwe aanstormende talenten van de Belgische gastronomie zijn bekend. Ze heten Vincent Kindt en Cédric Borgeonjon en studeren in de Hotel- en Toerismeschool Spermalie Brugge. Samen met hun leerkracht Peter Keirsbilck wonnen ze op maandag 18 februari de vijfde editie van de JRE Cooking Cup.  Die vond plaats in de gebouwen van IFAPME te Luik.

Tijdens de wedstrijd gingen zes hotelscholen (Wemmel, Rizho Kortrijk, Spermalie en Ter Groene Poorte (Brugge), EHT Luik en SIMA Aarschot) de uitdaging aan een driegangen menu te bereiden, waarbij ze rund, bier en aardappel uit de ‘mistery box’ moesten combineren in een hoofdgerecht. Voor het dessert waren de ingrediënten chocolade en appel een must. Doel van de competitie is de concurrentie aan te wakkeren tussen de jongeren en hen een uitdaging te bieden  om als toekomstig gastronomisch talent in de spotlights te treden.

“ Aan ons menuutje hebben we zes weken voorbereid. Er kwamen heel veel handelingen aan te pas, misschien zelfs niet realistisch in de praktijk van een gastronomische keuken, maar we wilden uitpakken met alle technieken. Super dat we gewonnen hebben, “ vertellen Vincent Kindt en Cédric Borgeonjon, onder het goedkeurend oog van hun leraar. Beide studenten volgen het 7e jaar Gastronomie in de Hotel- en Toerismeschool Spermalie te Brugge. Daarbij kent Cédric al een beetje het klappen van de zweep, want eerder werkte hij als ‘commis de cuisine’ bij de wedstrijd Escoffier in Bordeaux. Nu stond hij als chef aan het fornuis, geholpen door zijn rechterhand Vincent. Buiten de schooluren vind je Borgeonjon in restaurant Papinglo te Maldegem, terwijl kompaan Kindt in Zingem bij Benoît en Bernard Dewitte al aan de slag is.

“ Het niveau voor deze editie lag beduidend hoger, “ aldus JRE-voorzitter Olivier Massart. “ Er was meer verdieping in de recepturen, meer aandacht voor de presentatie, denk aan het gebruik van kookringen, sprays e.d. En het geheel kende een betere structuur. De scholen waren echt aan elkaar gewaagd, want de punten verschilden amper 10 procent. Naast de algemene winnaar, gaven we ook aandacht aan het hoofdgerecht. Werd de school van  Campus Wemmel tweede in het algemeen klassement, voor het hoofdgerecht waren deze leerlingen het beste. Derde in de rij werd  Hotelschool Ter Groene Poorte. Twee scholen uit Brugge in de top drie!”

Op de foto: Juryvoorzitter David Heine feliciteert de winnaars.

Jempi Welkenhuyzen