Hotels en cateraars krijgen ook klappen

Volgens Horeca Vlaanderen is 2020 een horrorjaar voor de ganse horeca. Maar terwijl de focus vaak op restaurants en cafés ligt, worden hotels en cateraars soms wat vergeten. Toch worden deze subsectoren ook zwaar getroffen. Volgens de beroepsvereniging leden hotels en cateraars in de eerste 9 maanden van het jaar gezamenlijk een verlies van 1.5 miljard euro.

Ze zijn niet verplicht gesloten, maar in de praktijk maakt dit voor hotels en cateraars geen verschil. Tijdens de lockdowns lijden hotels en cateraars (bijna) evenveel als de restaurants en cafés, terwijl ze minder steun krijgen.

De facto economisch gesloten

De hotels mogen in theorie open blijven, maar zijn de facto economisch gesloten. De buitenlandse verblijfstoeristen blijven immers weg, terwijl er ook nauwelijks zakenreizigers zijn. Terwijl de sector vorig jaar van januari tot en met september een omzet van bijna 1.7 miljard euro haalde, moeten de hotels het dit jaar met slechts 846 miljoen euro doen ofwel de helft. In de eerste lockdownperiode nam het aantal overnachtingen van maandelijks 1.8 miljoen een duik naar slechts een paar procent van dat cijfer. De omzet is voornamelijk gehaald in het derde kwartaal van het jaar, met de belangrijke zomermaanden er in. Maar toch bedroeg de omzet van de hotels in dit kwartaal slechts iets meer dan de helft (58%) dan normaal. Bovendien gaat het hier ook om een gemiddelde. De kusthotels scoorden in het derde kwartaal relatief goed, terwijl de toestand in het binnenland ondermaats bleef.

Te verwachten valt dat het vierde kwartaal opnieuw erg slecht zal zijn, aangezien we nu in een tweede lockdownfase zitten.

Geen feesten

Ook de cateraars zien af. Het omzetverlies ten opzichte van vorig jaar loopt op tot 42 % en zal met de tweede lockdown alleen maar verergeren. Het probleem hier is dat feesten in groep niet langer kan en het daardoor voor cateraars bijzonder moeilijk maakt. De steeds veranderende regels en het gebrek aan perspectief maken om feesten te plannen, zorgen voor een desastreuze situatie.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*