HORECAVA van 7 tot 11 januari RAI Amsterdam

Van 7 tot 11 januari, 4 dagen lang alles voor en door de foodservice industrie, dat is de Nederlandse horecavakbeurs HORECAVA in Amsterdam. Ook vanuit Vlaanderen trekt de Nederlandse beurs steeds meer bezoekers. De Nederlandse horeca mag er dan wel verschillend uitzien dan in België ( Vlaanderen) er zijn veel gelijke punten en sommige trends over de Noordelijke grens passen perfect in veel horecazaken -beleid in eigen land. Waar wij nog teveel denken aan het land van de frikandel en bitterbal of broodje kaas met karnemelk weten de noorderburen Snacks om te vormen tot culinaire hoogstandjes of wat gedacht van een burger met eetbaar bladgoud. Als we naar de sterren kijken dan weten we ook dat Nederland een hoge culinaire status heeft. Dat alles wordt samengeperst op een beursvloer van 100.000 m². Neem daarbij zoveel bijkomende randanimaties, seminaries en wedstrijden dat ze zelfs onoverzichtelijk zijn en met één dag Horecava kom je niet rond. Gelukkig zijn sommige hallen en paviljoens thematisch ingericht.
Randprogrammatie
Er is een hele hal ingeruild voor bezorgoplossingen onder de noemer Food Mobility. Het segment bezorgen is de afgelopen jaar trouwens met 20 procent gegroeid en ook die ontwikkeling willen ze op de beurs niet ontlopen. Er is een eigen dagprogramma op Convenience Connected én een eigen hal is op de beurs veel aandacht voor high traffic locaties als petrol, stations en shopping centre’s. In het StartupLAB is er ruimte aan zo’n 50 startups die relevant zijn voor de horeca. Op InnovationLAB is ook ruimte voor Food Cultures. Ambacht waarbij gezondheid en beleving de nieuwe trends en eetculturen illustreren. Zes van deze Food Cultures worden op het InnovationLAB belicht: All day breakfast over het moderne ontbijt; Next Level Kitchen over slimme keukenapparaten; in Functional Healthy staan Detox, Brainfood en Energy centraal; Personalized care kijkt naar de rol van voedingsstoffen in de zorg; High Traffic gaat in op de behoeften van gasten die onderweg zijn; Evening: no, low or pro behandelt de trend van minder suiker en minder alcohol. Misschien minder gezond maar daarom niet minder inspirerend zijn de talrijke wedstrijden zoals de lekkerste Tosti, de lekkerste meeneem lunchgerechten, de beste friet met topping of het Nederlands kampioenschap pannenkoeken bakken. Van creatieve eclairs, als voorgerecht, tot eetbare bloemen van Italiaanse specialiteiten tot een blik in de Aziatische keuken. En uiteraard de grote wedstrijden als de Gouden Koksmuts en het Nederlands Kampioenschap Biertappen. Neem daarbij de nieuwe technolgische, vaak duurzame, apparatuur en professionele oplossingen voor keuken, zaal of hotel en de beurs kan voor een horeca indigestie zorgen voor wie het allemaal wil meemaken en ontdekken. De ganse beurs door kan de bezoeker ook kennis maken met de Horecava Innovation Awards die de eerste dag worden uitgereikt. In de vier categorieën Food & Beverage, Equipment & Services, Digital, Apps & Social Media en Concepts, Interior & Design wordt een winnaar bekendgemaakt. Een van die winnaars wordt uitgeroepen tot overall winnaar. Ook krijgt één van de inzendingen de Karel de Vos Duurzaamheid Award, de prijs voor de innovatie die het meeste blijk geeft van een duurzame, toekomstgerichte visie.
Street Takeover
Voor beursbezoekers die na het sluiten van de beurs om 18.00 uur nog niet uitgepraat zijn, en zin hebben de dag af te sluiten met een borrel, introduceert men de Horecava Street Takeover. Elke avond wordt de Reguliersdwarsstraat in het centrum afgesloten en staat geheel in het teken van Horecava. Omdat er behoefte was aan een plek om gezamenlijk te borrelen en verder te netwerken. Het gebeurde al door allerlei partijen op kleine schaal, nu is het gecentraliseerd. De straat wordt leuk aangekleed en diverse partners doen merkactivaties. Sinds de opening van de Noord-Zuid metrolijn, die een halte pal voor de deur van de RAI heeft, kost het nog maar 7 minuten om van het beurscomplex naar de Dam te reizen. Dit biedt beursbezoekers meer gemak om de binnenstad te bezoeken, en daar wil Horecava op inspelen.
Het mag duidelijk wezen dat Horecava geen doorsnee beurs is maar voor wie het wil aanvoelen een meerdaagse belevenis.