Raad van State beslist over grondwettelijkheid van sluiting van horeca

Sinds 19 oktober moeten restaurants en cafés opnieuw voor minstens een maand dicht. Sommige horeca-uitbaters vonden dit een brug te ver en trokken naar de Raad van State om deze beslissing aan te vechten. Ze vonden dat de overheden moeten bewijzen dat de besmettingen in de horeca te vinden zijn.

Antwerpen

In Antwerpen, dat nu voor de derde keer getroffen wordt door een verplichte sluiting, stapten drie horeca-uitbaters naar de rechtbank. Het gaat om Wim Van Der Borght (Shrimp Tempura), Gunther Dieltjens (Horta Groep) en Jan Jacobs (Fiera, Brouwershuis, J&M Catering). Ze vinden dat er geen enkele wetenschappelijke studie is die zou aantonen dat horecazaken haarden van besmetting zouden zijn.

Er wordt daarom een schorsing gevraagd van het ministerieel besluit op basis van gebrekkige bewijsvoering. Tevens spannen deze ondernemers ook een rechtszaak aan bij de gewone rechtbank in kortgeding wegens schending van recht op ondernemerschap.

De auditeur van de Raad van State heeft voorgelegd dat de volledige sluiting van de horeca mogelijk ongrondwettelijk is. Indien de Raad van State de auditeur daarin volgt, zou het ministerieel besluit daaromtrent geschorst worden. Dit wil evenwel niet zeggen dat cafés en restaurants kunnen openen. Er zijn immers alweer nieuwe maatregelen getroffen die een opening onmogelijk maken. De auditeur adviseert trouwens om het ministerieel besluit niet op te schorten, zelfs als het onwettig zou zijn. Een overbelasting van de zorgsector is immers niet aan de orde. Voor Wim Van Der Borght heeft de vaststelling dat de auditeur hen gelijk heeft vooral een symboolwaarde, en een bevestiging dat de horeca niet zomaar een schakelaar is die je te pas en te onpas kan aan of uit zetten. Het besluit van de Raad van State zou vrijdagavond worden gecommuniceerd, wellicht nadat het overlegcomité van de diverse regeringen nieuwe strengere maatregelen – wellicht een lockdown – bekend gemaakt heeft. Op die manier wordt vermeden dat horeca-uitbaters toch hun zaak zouden heropenen, al was het maar voor enkele dagen.

Roeselare

Ook in Roeselare stapten horeca-uitbaters naar de Raad van State. De broers Jan-Willem en Louis Pauwelyn van Brasserie Flandria vochten het besluit aan omdat het volgens hen strijdig is met het zorgvuldigheidsbeginsel, het evenredigheidsbeginsel en het proportionaliteitsbeginsel, en de vrijheid van ondernemen. Ze stelden dat de horeca ongelijk behandeld wordt ten opzichte van andere sectoren en dat in de horecasector de restauranthouders benadeeld worden.

De Raad van State verklaarde in een arrest van woensdag 28 oktober dat het daarmee niet akkoord is, en wees het verzoek om het ministerieel besluit te schorsen af.

1 Comment

  1. Waarom dan eerst de Hoteca fors doen investeren? Alles werd er heel veilig. En nu terug sluiten? Zonder bewijs voor gevaar? Enkel nog meer duiden op verluchting was nog een plus maatregel. Neen, de sluiting is niet techtvaardig.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*