Horeca, quo vadis ?

Tijdens de laatste bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad op woensdag 13 mei werden er enkel versoepelingen aangekondigd. De horeca kwam helemaal niet ter sprake, en een versoepeling zit er ten vroegste in vanaf 8 juni.

Ondertussen wordt er langs verschillende kanten gewerkt aan plannen voor een heropstart van de sector. Over concrete plannen staat er echter nog niks definitief op papier. Wat nu als plannen in bepaalde media omschreven wordt zijn eigenlijk maar ideeën. Ballonnetjes die opgelaten worden en op sociale media al massaal doorprikt worden voor ze met hun boodschap bij de gewenste personen belanden. In een interview met Het Laatste Nieuws en op Radio 1, benadrukte Matthias De Caluwe, CEO Horeca Vlaanderen, dat de horeca, of de beleving ervan niet meer hetzelfde zal zijn als voor de crisis…

Plannen (ideeën dus) die op de kaartjes van de opgelaten ballonnen hangen zijn: geen staande consumptie, obers met mondmaskers, het respecteren van ‘een’ afstandsregel, contactloos betalen en waar mogelijk werken met reservatie. Over het toegelaten aantal personen stelde De Caluwe dat de horeca met minder capaciteit zal moeten starten, maar dat daar nog niets over beslist is.

Verder hamert Horeca Vlaanderen op blijvende ondersteuning door de overheid van de sector die momenteel al met een omzetverlies van ca. 23% draait. De reeds lang aangekondigde btw-verlaging, verlenging van de technische werkloosheid, kwijtschelding van de uitgestelde RSZ-bijdragen, enz.  Maar daarvoor moeten dan weer verschillende ministers aangesproken worden, en vraag is of zij te midden de vele vragen van alle mogelijke belangengroepen de boodschap goed zullen ontvangen.  

Belangrijkste item in de interviews van De Caluwe is misschien nog wel dat ondanks alle ideeën en  het vele werk achter de – doorzichtige – schermen er niks vast staat, er nog geen enkele beslissing is genomen en ieder initiatief met betrekking tot een eventuele heropening voorbarig is. Suggesties en plannen die door verschillende kanalen op internet of in de media verschijnen bevatten al even veel lucht als de voornoemde ballonnen. Voor de ganse sector is het dus wachten op die ene witte ballon die door de ballast van handgel maar moeilijk de ijle lucht in kan.(Jave)

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*