Horeca moet vier weken sluiten

De cafés en restaurants moeten vanaf maandag voor 4 weken dicht. Er komt een evaluatie na 2 weken. Dat hebben de verschillende regeringen in ons land beslist in het Overlegcomité, dat bijeenkwam over strengere coronamaatregelen. Vooral de Brusselse deelregering zou aangedrongen hebben op een nationale sluiting van de horeca. Restaurants kunnen wel nog afhaalmaaltijden meegeven, tot 22 uur ’s avonds. De avondklok wordt ingevoerd, van middernacht tot 05.00 u.

Er zou een steunpakket komen om de horeca te ondersteunen. Het overbruggingsrecht wordt verlengd – er is zelfs sprake van een verdubbeling – voor de ondernemers die verplicht zijn te sluiten. Andere financieel-ondersteunende maatregelen moeten nog uitgewerkt worden, maar zouden vanuit het Vlaams Gewest gaan in de richting van een compensatie aan de bedrijven die een omzetverlies van minstens 60% lijden – daar zou het gaan om een steun van 10% van de verloren omzet. Niet dat daarmee alle kosten gedekt worden…

Koffietafels na begrafenissen worden nog toegelaten tot 40 personen, en hotels kunnen hun hotelgasten nog maaltijden aanbieden.

Reactie Horeca Vlaanderen

Bij Horeca Vlaanderen zijn ze alvast niet te spreken over de beslissing van het Overlegcomité om de horeca vier weken te sluiten. “Het gaat lang duren eer we dit te bovenkomen. Er is al een geschat omzetverlies van boven de 7 miljard”, zei Matthias De Caluwe, CEO Horeca Vlaanderen bij VRT NWS. “Dit is een dolk in het hart. Een gitzwarte vrijdag.” Bij Horeca Vlaanderen hadden ze gehoopt op een compromis. “Er was al een verlies voor de cafés nu ze om 23 uur dicht moesten”, zei hij. Hij hamert dan ook op ondersteunen. “Bij zo’n niet-bewezen beslissing heb je als overheid ook de morele plicht om de horecaondernemers te ondersteunen.”

Horeca wordt geviseerd en geslachtofferd

De beslissing om de horeca compleet te sluiten, geeft een wrang gevoel. De horecaondernemers hebben miljoenen euro geïnvesteerd in aanpassingen om coronaproof te functioneren, en uit onderzoek blijkt dat slechts een heel gering percentage van besmettingen gerelateerd kan worden aan horecabezoek (ca. 1,8%). Het wekelijks gemiddelde van het aantal besmettingen daalde de eerste maand na de heropening van de horeca in juni van 133 naar 89 per dag, een duidelijk teken dat de horeca niets te maken had met besmettingen. De maatregelen zijn disproportioneel, en een bewijs van een anti-horeca gerichte politiek. Een sector van 60.000 ondernemers met in totaal ca. 140.000 personen die erin werken, wordt door deze maatregel opnieuw als de hoofdschuldige aangeduid. Een oneerlijke beslissing waar de sector niet kan mee leven.

Vlaanderen wilde de horeca mits enkele beperkingen openhouden, maar de federale regering, met Open VLD en SP.A op kop, wilden een eenduidige maatregel voor het ganse land. Frank Vandenbroucke (SP.A) en coronacommissaris Pedro Facon pleitten voor een sluiting, daarbij gesteund door Waals minister-president Di Rupo en de Brusselse deelregering. Duitstalige politici gaven nog wat steun aan het Vlaamse weerwerk, maar dat woog blijkbaar (weeral) té licht.

3 Comments

  1. Als blijkt dat er bijna geen besmettingen horeca gerelateerd zijn gaat deze beslissing een maat voor niets zijn. In mijn zaak moeten deze politici na de sluitingsperiode niets komen drinken, niet welkom.

  2. De horeca betaald het gelach van het wekenlange niet-optreden bij de samenscholingen in A’pen & Bxl. St Joost: 1372 besmettingen. Opgestelde PV’s: 2 ! Al onze gedane investering liggen in het water, alle moeite tevergeefs. Door de horeca te sluiten los je zeker het probleem NIET op !

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*