Horeca met eigen feest in Gent

Echt grote Gentse Feesten zullen er dit jaar niet zijn. Maar sommigen hopen alsnog het één of ander te kunnen organiseren. Zo pakken de horeca uitbaters op en rond Sint-Baafsplein uit met een mini versie van het grote feestenplein gebeuren.

Sint Baafsplein
De Gentse Feesten die volgens believers de stad 10 dagen onderdompelen in een cultuurbad gaan dus niet door wegens de gekende omstandigheden. Of die nu met de C van commerce of met de K van keelgieten geschreven worden, feit is dat de tiendaagse zeker voor de horeca-sector normaal gezien hoogdagen zijn. Het Sint Baafsplein is traditioneel een grote publiekstrekker waarvan niet alleen de organisatoren profiteren maar ook de nabijgelegen horeca-zaken. Omdat het plein dreigde leeg te blijven de komende zomer heeft de Horeca zich verenigt in ‘vzw Feestcomité Sint-Baafs’.
Maanden geleden al was er sprake om het monopolie van de vzw Onder De Draak die het alleen recht claimde om op het plein optredens te organiseren te doorbreken. Met de oprichting van het nieuwe feestcomité lijkt een barst te komen in dat alleenrecht.

Horeca feest
Geen Gentse Feesten van vzw Onder De Draak dus, die geven deze zomer kleine concerten in hun Bar Oscar aan het Sint-Pietersplein. Maar de horecazaken rondom het plein gaan wél feesten organiseren. Het NTGent, de Kathedraal en de vijf horecazaken Brigde, Voske, Rechtvaardige Rechters, The Glengarry en Hof van Herzele zijn vast beraden hebben om een eerste editie van de Sint-Baafsfeesten, mét optredens, van 19 tot en met 21 augustus te organiseren. Zoals de planning er nu uitziet komt er bij de start een gratis klassiek concert in de kathedraal, de rest is een buitenprogramma. Er komt een podium op het plein aan de kant van het Belfort. Het NTGent zorgt onder meer voor loges voor de artiesten, en voor geleide stadswandelingen. Er is een kinderprogramma, maar ook optredens onder begeleiding van onze Sint-Baafsband, en The VIPpartyband.

Coronamaatregelen
Er staan al enkele grote namen op de voorlopige affiche die heel wat volk zouden kunnen trekken. Hoe dat concreet zal worden aangepakt, is nog niet duidelijk. De organisatoren beloven alvast zich te houden aan de coronamaatregelen die dan zullen gelden. Zittend als het moet, op een afgesloten plein als dat opgelegd wordt. Veel zal afhangen van hoe het tegen dan staat met corona. Alles zit dan ook nog in een voorbereidingsfase. Er werd een subsidie aangevraagd maar daar staat nog geen bedrag op. Ook alle vergunningen zijn nog niet binnen. Hoewel het nieuwe horeca-feestcomité er nu al in geslaagd is om de voormalige organisator van feesten op het plein naar de rand van het centrum te duwen wordt benadrukt dat de Sint-Baafsfeesten geen alternatief voor de Gentse Feesten, willen zijn. Er wordt eerder gedacht aan een terugkerend feest om de zomer mee af te sluiten. Vraag is of een vliegende draak nog WIL terugkeren naar een eventueel vervuild nest.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*