Horeca krijgt (beetje) perspectief

De horecasector toont zich blij dat er met 1 mei eindelijk een concrete datum wordt naar voor geschoven voor de heropening. Een ander positief punt is de optrekking van de Vlaamse steun van 10 naar 15 % van de omzet van vorig jaar. Toch is het nog te vroeg om nu al te juichen.

Naast de dag van de Arbeid wordt 1 mei misschien de dag van de horeca. Als de coronacijfers gunstig blijven evolueren, mag de horeca die dag opnieuw open. Wel zullen de horeca-uitbaters rekening moeten houden met strenge maatregelen. Maar die waren tijdens de heropening na de eerste lockdown ook al van kracht.

Push

Een andere push is dat de Vlaamse steun voor de horeca wordt opgetrokken van 10 naar 15 % van de omzet van vorig jaar. Deze crisissteun en een heropstartpakket zorgen ervoor dat de horeca weer wat perspectief heeft.

Tewerkstelling blijft achter

Toch is het nog te vroeg om veel te juichen. Vorig jaar en begin dit jaar heeft er bij de horeca behoorlijk ingehakt. Dat betekent dat de coronaepidemie dit jaar zeker nog niet volledig zal verteerd zijn. Uit de tewerkstellingsbarometer van HR-bedrijf Manpower blijkt dat iets meer dan een kwart (28 %) van de werkgevers verwacht dat het aanwervingsritme pas tegen het eind dit jaar weer op precorona-niveau zou zitten. De horecasector is de enige sector met negatieve prognoses. De horecasector gelooft zelfs dat de tewerkstellingsgraad met 23 % zou afnemen. Dat is volgens Manpower de zwakste nettotewerkstellingsprognose die ooit in de sector werd geregistreerd sinds de lancering van de enquête in België in 2003.  

1 Comment

  1. Februar iblijft blijkbaar op 10 %. Voor de maand maart misschien naar 15 %, maar we zijn vorig jaar maar een halve maand open geweest! Van de globalisatiepremie nog niks gehoord ?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*