Horeca houdt goed stand in economisch onzekere tijden

Vorig jaar tekende de Vlaamse horeca een mooie omzetgroei op van 6 %. Dat betekent dat de sector vrij goed stand houdt in onzekere economische tijden. Dit moet blijken uit het kwartaaloverzicht van het onderzoekscentrum Guidea, dat in mei gepubliceerd werd.

Mooie omzetgroei

Het jaar 2018 werd zoals gezegd afgesloten met een omzetstijging van 6 %. Dat is de hoogste groei voor de Vlaamse horeca in anderhalf jaar tijd. De goede prestatie is vooral te wijten aan de catering en eet- en drankgelegenheden. De hotels zagen hun omzet lichtjes dalen na een sterk jaarbegin.

Matige prijsstijgingen

De hogere omzet is niet toe te wijzen aan hogere prijzen. Voor het tweede kwartaal op rij stijgen de prijzen in de horeca minder snel dan gemiddeld. Het is al van 2012 geleden dat dit zich voordoet.

Meer horecaondernemers

In het eerste kwartaal van dit jaar zijn er in Vlaanderen 35.410 horecaondernemingen, wat 900 meer is dan een jaar geleden. De stijging wordt toegeschreven aan een groei van het aantal eetgelegenheden, cateringzaken en hotels. Het aantal faillissementen in de horeca blijft helaas vrij hoog, maar dit wordt gecompenseerd door de komst van nieuwe zaken.  

Cafés gaan achteruit

De cafésector blijft echter verder achteruit boeren. Het aantal drinkgelegenheden in Vlaanderen daalde met 529 ten opzichte van vorig jaar. De trend blijft zich ook in 2019 verder zetten. Naast vrijwillige stopzettingen van cafés, moeten ook veel drankgelegenheden noodgedwongen de deuren sluiten.  

Minder dynamische arbeidsmarkt

Op de arbeidsmarkt daalt het aantal horecavacatures voor het tweede kwartaal op rij met 2%. De groei van de werkgelegenheid vertraagt ook wat, maar blijft hogere dan gemiddeld.

Bescheiden daling van loonkost

Opvallend is dat de loonkosten per gewerkt uur voor het eerst dalen in de horeca, maar het blijft met 0.4 % erg bescheiden (en wellicht onvoldoende). Dit staat anderzijds wel in schril contrast met de 1.8 % stijging van de loonkosten in andere sectoren. Indien er in de toekomst nog meer werkt gemaakt wordt van de daling van de loonkosten, kan dit misschien meer zuurstof geven aan de (noodlijdende)  horecaondernemingen.