Hoopvolle horeca bachten De Leie kronkels

In volle coronatijden plannen maken om een eigen horeca-zaak op te starten, terwijl talrijke potentiële werkgevers op de stoep staan om bij hen te komen werken. Louis Wauters is één van de voorbeelden die moed, durf en inzicht in deze tijden niet laat wegdrijven op het trage ritme van één of andere rivier. In plaats daarvan stapt hij zelf in de boot om de kapitein te worden van wat een uitdagende, maar veelbelovende tocht moet worden.

Opkomend talent
Zonder het zelf van de daken te schreeuwen of de schijnwerpers op te zoeken is Louis Wauters één van de opkomende keuken talenten. In 2019 werd hij na een wedstrijd verkozen als eerste comis van Lode De Roover voor het Belgische Bocuse d’Or team. Maar toen al stonden de namen van sterrenrestaurants zoals Hof van Cleve en Castor op zijn cv. Louis Wauters studeerde in 2018 af aan Hotelschool Ter Duinen. In alle bescheidenheid maar met veel enthousiasme en de wil om er volledig voor te gaan wist hij dus zijn plaats te bemachtigen in het team van Bocuse d’Or.
Louis Wauters kende al een beetje het klappen van de zweep. In de aanloop naar Lyon had hij Lode De Roover en voormalig comis Piet Vande Casteele al geholpen tijdens de trainingen.

Ontgoocheling
Dat het Belgische team uiteindelijk besliste om zelfs niet naar de Europese finale te gaan in Tallin, noemt de jonge chef kok een te verantwoorden beslissing maar toch ook een beetje een ontgoocheling. In de opleidings keuken in Waasmunster werd maanden aan een stuk hard gewerkt maar het virus kon geen zekerheid geven over het verloop van de Europese finale laat staan de wereldfinale. Louis had er zelfs, in onderling overleg, zijn job bij Castor voor laten staan. Uiteindelijk ziet hij de maanden in de Bocuse keuken in Waasmunster als een zeer leerrijke ervaring. “Zoveel professionele contacten en zoveel ervaring in zo’n korte tijd zal ik wellicht niet meer opdoen” klinkt het met toch een beetje ontgoocheling als ondertoon.

Goesting
Om een covid tussenperiode op te vangen werkt Wauters momenteel nog in de slagerij van zijn ouders te Waregem. Een ambachtelijke, culinaire slagerij en die woorden kunnen echt letterlijk genomen worden. Het is ook in een pand van zijn ouders aan de Staatsbaan te Zulte dat Louis Wauters na de zomer hoopt zijn restaurant te kunnen openen. Tot enige tijd terug was er de horeca zaak ’t Leie zicht. Nu komt er dus Bachten de Leie. Geen gemakkelijke, maar wel een goed overwogen beslissing. Louis beseft maar al te goed dat als zelfstandige in de horeca stappen altijd een risico is. Maar hij is er ook van overtuigd dat de horeca terug zal rechtveren en niet kapot te krijgen is. Belangrijke speerpunten daarbij zijn zich met kwaliteit op de voorgrond te kunnen plaatsen en vooral alles doen met goesting.

Hedendaagse huiselijkheid
Hoewel het wellicht vroeger zou kunnen, wordt er toch gewacht tot de rust in het horeca-landschap teruggekeerd is om vollop voor de opening te gaan van de zaak. “Momenteel heb ik nog meer dan mijn handen vol met het werk in de slagerij en deze zomer ga ik nog even in de keuken staan van het Gentse restaurant Revue.” weet Wauters. “Ondertussen hebben mijn vriendin Lizette, die de zaal voor haar rekening zal nemen en ik de nodige tijd om alles goed voor te bereiden.” Na de nodige verbouwingen en opfris werken, de keuken wordt binnenkort geplaatst, is het de bedoeling om Bachten de Leie op de kaart te zetten van de verbeterde Bistro’s. In navolging van wat er gebeurt in de ouderlijke slagerij zal er gewerkt worden met lokale leveranciers en zal alles vers in huis vervaardigd worden. Een verfijnde hedendaagse keuken in een huiselijke sfeer is waar Louis Wauters en vriendin Lizette Viaene naar streven.

Drang
Op de vraag of de drang er is om zich kandidaat te stellen voor Bocuse d’Or (de chef weet hoe het werkt) wordt met Zuid-Westvlaamse nuchtere bescheidenheid geantwoord. Ook met de roem van sterren, (Hof van Cleve en Castor) weet Louis Wauters om te gaan maar ook bij die link weet het jong keukengeweld zich met nederigheid af te schermen. Wat de jonge ondernemer niet kan aangesmeerd worden is een gebrek aan goesting en een open positieve kijk op de toekomst van de horeca. Iets wat bij vele anderen nu soms ver te zoeken is.

Foto:Jan Vermeersch

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*