Het zwart van de witte kassa

Begin december rolde er een ware schokgolf door de Limburgse horeca. Er werd op verschillende plaatsen gesjoemel aangetroffen bij het gebruik van de verplichte witte kassa. Zeven horecazaken werden gesloten en er volgden verscheidene huiszoekingen ondermeer bij de leverancier van de kassa’s.

Fraude
Onregelmatigheden bij controles van de FOD Financiën op het gebruik van de witte kassa leidden tot actie van de federale gerechtelijke politie (FGP) Limburg. Het hele onderzoek draait rond fiscale en informaticafraude. Speurders vielen in dat kader binnen op zestien locaties in Maasmechelen, Hasselt, Genk, Zutendaal en Lommel. Minstens zeven horecazaken werden in afwachting van het verdere verloop van het onderzoek verzegeld. Tien personen werden voor verhoor meegenomen, van wie er vijf zich moesten verantwoorden voor de onderzoeksrechter. Bij verschillende horeca vestigingen in Maasmechelen, Hasselt en Genk werden de witte kassa’s meegenomen.

Computertruck
De middelen om de omzet in het systeem te verlagen, werden geleverd door de leverancier van de kassa’s. Op die manier konden de uitbaters belastingen omzeilen. Volgens de speurders werden er in totaal honderdduizenden euro’s aan inkomsten niet aangegeven. Het juiste bedrag zal pas bekend zijn wanneer het onderzoek volledig afgelopen is. In het onderzoek zijn ondertussen twee mannen aangehouden en overgebracht naar de gevangenis, de leverancier van witte kassa’s uit Zutendaal en een zelfstandig programmeur uit Hasselt. Drie zaakvoerders van horecazaken zijn onder voorwaarden vrijgelaten. De meeste horecazaken zijn ondertussen weer open.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*