Het groentenkookboek van Seppe Nobels

Nog terwijl Michelin zijn Green Stars uitreikte voor restaurants die inzetten op duurzaamheid, verscheen ‘Een Kookboek’ van Seppe Nobels. 450 klassiekers uit een jarenlange keukenervaring en een voorliefde voor seizoensgroenten van bij ons.

Klassieke basis
In de inleiding van deze kookbijbel verduidelijkt Seppe Nobels zijn keuze om kok te worden. Het was dat of boer. Moeder die op vakantie een schort boven haar bikini trok om met producten van de plaatselijke markt aan de slag te gaan of de gezellige, warme momenten met nonkels en tantes, grootouders of vrienden aan tafel. Het was en is een del van de inspiratie. Vooral veel lof voor zijn opleiding in Ter Duinen in Koksijde, waar hij de basis van het koken leerde. Hoe hard het ook was: de jonge kok bloeide er open. Terwijl de ogen van de culinaire wereld gericht waren op El Bulli en de moleculaire keuken, stond Auguste Escoffier, de Franse chef die honderdvijftig jaar geleden een blauwdruk maakte van hoe een keuken en een menu er moesten uitzien, op het lessenrooster. Het was de basis waarmee hij nooit had kunnen uitgroeien tot de chef die hij nu is.

Groene draad

Seppe Nobels staat met restaurant Graanmarkt 13 al jaren in de top tien van beste groenterestaurants ter wereld. Zijn motto is “laat de groenten in elk gerecht schitteren en geef er vlees, vis of gevogelte bij als je daar in hebt”. In ‘Een Kookboek’ stelt de chef zijn 450 beste klassiekers voor. Groenten vormen de rode – of beter – groene draad in dit culinaire verhaal. Het boek is het resultaat van tien jaar koken, zowel thuis als in de restaurants waar Seppe Nobels werkte. Het boek, met prachtige foto’s van Heikki Verdurme, is ordelijk ingedeeld in verschillende thema’s. Soepen, groenten, schaal-en schelpdieren, vis, vlees, wild & gevogelte, desserten en tussendoortjes en basisgerechten. Pompoensoep met Belgian pickles of Carpaccio van rode bieten met lente-uien, honing en blauwe kaas en Blauwebessenmuffins met zure room zijn maar enkele voorbeelden uit het boek.

‘Een kookboek’ van Seppe Nobels werd uitgegeven bij Lannoo. ISBN:9789401474030

Foto:Heikki Verdurme

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*