Heropleving bij restaurant Vosselaere Put

Zaterdag 21 mei (her) opende restaurant Vosselaere Put te Deinze, Bachte-Maria-Leerne . Het zijn horecaondernemers Hugues de Breyne en zijn vrouw Vera, die hun naam zetten onder het vernieuwde restaurant. Hugues is één van die ondernemers die met een eigen kijk en een grote portie doorzettingsvermogen er in slaagt om de streek in en rond Gent letterlijk op de (culinaire) kaart te zetten.

Ondernemer
Een koksopleiding werd de Breyne ontnomen door het ouderlijk gezag ondanks zijn voorliefde voor de horeca. Tijdens zijn economie studies draaide hij als jobstudent in het vizier van Denis Bouckaert die toen de spraakmakende persoon was achter cafés als Den Turk, het Waterhuis aan de Bierkant, het Druppelkot en nog enkele andere zaken in Gent. Van het voormalig horeca icoon (Bouckaert overleed helaas in 2004 na een ongeval nvdr) leerde de Breyne net zoals zoveel anderen de knepen van het vak. Midden de jaren 90 werd ’t Keukentje in Deurle geopend samen met zijn vrouw en een bevriende kok. Het was de start van een lang verhaal. ’t Patyntje, Nenuphar, café Theatre, ’t Klooster in De Pinte en als voorlopig laatste stop Vosselare Put zijn namen die blijven doorklinken in het Gentse.

Vosselaere Put
Al sinds 1935 is er aan de Leernesteenweg te Bachte-Maria-Leerne (Deinze) een horecazaak onder de naam Vosselaere Put. De naam is een verwijzing naar de put die ontstond toen de Leie rond 1861 gekanaliseerd werd en Astene sas werd gebouwd. Het verhaal wil dat in de Middeleeuwen de klokken van de kerk van Vosselare door de dorpsbewoners in die bocht van de Leie werden verstopt voor plunderaars van religieuze gebouwen. Een tweede verhaal gaat over de officiële plaats waar de bewoners van Vosselare zich in periodes van waterschaarste mochten bevoorraden. Hoe dan ook het restaurant is het nieuwste verhaal van Hugues de Breyne. Enkele jaren terug werd de naam, tijdelijk, veranderd naar De Notelaer maar nu is de originele naam terug in een originele setting. Het terras is overdekt en er is het prachtig zicht op de oude Leiemeander. Er liggen twee petanquebanen en in de toekomst misschien nog een ligweide en een zomerbar.

Authentiek
Maar het belangrijkste is en blijft natuurlijk het restaurant. Niet alleen de naam is in ere hersteld ook het wapenschild-logo is terug. In diezelfde stijl is er de ongedwongen sfeer met een knipoog naar het verleden, de originele houten balken en het kraak witte tafellinnen dat uitnodigend werkt. Uit de keuken komen klassieke gerechten zoals Brasvar Entrecôte, vol au vent van Mechelse koekoek en verscheidene paling bereidingen. Niet te moeilijke maar eerlijke gerechten, met de focus op authenticiteit. Dat alles zeer toegankelijk maar tot in detail afgewerkt. Geen detail maar een sterke troef is ongetwijfeld de wijnkelder met meer dan 300 verschillende internationale, gerenommeerde namen op het etiket.

Met deze nieuwe zaak hebben Hugues, Vera en hun team de juiste potten op het juiste moment op het vuur gezet om nog maar eens een smakelijk succes toe te voegen aan hun bestaande restaurants.

Foto:by Jan Vermeersch

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*