
De horecasector heeft samen met de experten die de exit uit de lockdown voorbereiden en de regering een akkoord bereikt over een mogelijke heropening van cafés en restaurants. Voor alle duidelijkheid, er is nog wel geen datum vooropgesteld; dat moet nog worden beslist in de nationale veiligheidsraad die op 3 juni samenkomt. Mogelijk wordt de datum van 8 juni naar voor geschoven.
Naast diverse steunmaatregelen – waarover nog meer concreet moet worden beslist – zijn alvast volgende zaken overeengekomen:
* Cafés en restaurants moeten verplicht sluiten om middernacht.
* Tussen tafels – zowel in cafés als in restaurants – moet 1,5 meter tussenafstand zijn. Tooghangen of aan de toog bestellen, kan niet. Bestelling opnemen en bediening gebeurt aan tafel.
* Wie op restaurant wil gaan, zal verplicht moeten reserveren. Ook voor cafés geldt een gelijkaardige registratie met het oog op eventuele contact tracing nadat één van de klanten besmet zou zijn geraakt – al dan niet op locatie of elders; voor cafébezoek moet je ofwel reserveren ofwel je contactgegevens achterlaten. Zo kunnen de contactspeurders je makkelijk bereiken als zou blijken dat er op de avond dat u er was een besmette persoon was.
*Menu’s zijn uit den boze, in de plaats wil men pancartes hanteren omdat die niet door de klanten moeten worden aangeraakt.
Steunmaatregelen
De regering-Wilmès heeft vandaag, vrijdag, ook een voorstel van relanceplan bekend gemaakt. Daarin zit een stevig luik voor de horeca.
Op tafel liggen voorstellen zoals een verlaging van de btw, een ‘horecacheque’ en een hogere aftrekbaarheid van beroepskosten. De btw-verlaging zou tijdelijk zijn en gelden voor maaltijden en niet-alcoholhoudende dranken. Het is de bedoeling dat deze maatregel tot eind dit jaar loopt.
Ook tot eind dit jaar zou er een verhoogde aftrek van restaurantkosten komen. Nu is die aftrek 69 procent. Dat zou dus 100 procent worden. Er is verder sprake van een verlenging van de tijdelijke werkloosheid voor de horeca tot eind 2020.
De regering stelt ook voor een horecacheque in te voeren, die werkgevers kunnen kopen voor hun werknemers. Zo’n cheque van maximaal 250 euro zou fiscaal aftrekbaar zijn en enkel in de Belgische horeca kunnen worden uitgegeven. Horeca-uitbaters die na de heropstart te maken zouden hebben met een serieuze terugval in hun omzet, zouden ook nog aanspraak kunnen maken op overbruggingsrecht.
Horecagids
Een aangepaste horecagids met alle praktische informatie wordt heel snel bekend gemaakt. Het kabinet van minister Muylle verwijst naar premier Wilmès voor de bekendmaking hiervan. Dit zal misschien al gecommuniceerd worden zaterdag 30 mei, maar de datum van heropening wordt pas bekendgemaakt na de Nationale Veiligheidsraad van woensdag 3 juni. Hierna vindt u reeds de link naar de COVID-19 – Goede Praktijken Horeca, versie van woensdag 27 mei, na het Paritair Comité. Dit is een ontwerp van de Economic Risk Management Group, die als basis meegenomen wordt naar de ministeriële werkgroep. Dit document vormt het richtsnoer voor de verdere uitwerking van de protocollen voor de verschillende onderdelen van de horecasector: https://drive.google.com/file/d/1eg_JqD5aUkyajsVa_c2JvVCR98TYST0u/view?usp=sharing
Actueel nieuws
Voor de meest recente informatie volgt u ons best via www.horecaplatform.be, en via onze facebookpagina van horecaplatform.
Geef als eerste een reactie