Heropening ‘El Bulli’, maar niet als restaurant

Het historische restaurant ‘El Bulli’ waar klanten maanden en soms jaren voor op de wachtlijst stonden werd in 2011 gesloten. Maar de eigenaar en topchef Ferrán Adrià heeft nu aangekondigd het mythische restaurant in 2023 te heropenen met de nieuwe naam ‘El Bulli 1846’ maar niet als restaurant.

Topchef Ferrán Adrià werd tot vijf keer toe tot beste kok ter wereld gekozen en maakte van het restaurant de meest glamoureuze en moeilijkste plaats om een tafeltje te bemachtigen. ‘El Bulli’ werd ook beschouwd als een van de beste restaurants ter wereld, mede vanwege de innovatieve keuken van Adrià zelf. Die chef kondigde persoonlijk de nieuwe naam en ook het nieuwe concept aan tijdens de Barcelona Food Fair. ‘El Bulli 1846’ wordt geen normaal restaurant. Het moet een culinaire belevenis worden met kleine groepen die tussen de 2 en 3 uur zal duren.

El Bulli 1846
Het nieuwe project komt ook niet in het oude gebouw aan de Cala Montjoi baai aan de Costa Brava maar middenin het natuurpark Cap de Creus. Het wordt een plaats die in het teken zal staan van kennis delen. ‘Ik wil al mijn kennis delen met de nieuwe generatie koks, maar omdat niet iedereen toegang heeft tot een opleiding, verspreiden we de informatie op deze manier’. De nieuwe naam is een verwijzing naar de naam van het oorspronkelijke mythische restaurant ‘El Bulli’ en het aantal gecatalogiseerde recepten dat het El Bulli-team zou hebben gemaakt, ‘1846’ om precies te zijn. Maar 1846 verwijst ook naar het geboortejaar van een van de grootste chefs ooit: Auguste Escoffier. Gidsen zullen er de bezoekers rondleiden in het museum over El Bulli waar duizenden documenten worden getoond, maar ook eeuwenoude recepten, video’s, attributen uit de keuken en een Bullipedia-site met allerlei weetjes en feiten over eten en drinken.

Kenniscentrum
El Bulli 1846 gaat bijna zesduizend vierkante meter tellen en biedt ruimte voor exposities en een creatieve werkplaats. Verder zal er de sfeer gecreëerd worden van de oorspronkelijke ‘El Bulli’, van het interieur tot aan het bestek en borden. Een team van twintig mensen zal zich er toeleggen op culinair onderzoek en experimenten. In dit team zitten onder meer chefs, filosofen, journalisten en voedingsdeskundigen. Het restaurant en de keuken zullen het ‘Lab expositivo’ gaan ondersteunen, zo legde de beroemde chef uit. De opening staat gepland voor juni 2023.

Foto: by elBullifoundation

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*