Hasselt zoekt museumstoker

Het Hasselts Jenevermuseum is op zoek naar een nieuwe stoker die de kunst van het ambachtelijke stoken in een 19de-eeuwse stoomstookinstallatie kan voortzetten. De huidige museumstoker gaat volgend jaar op pensioen. Geen eenvoudige taak maar wel een hoogst uitzonderlijke vacature. Geen enkele andere stad of gemeente in België heeft immers een stoker in dienst!

Stoker Jan Kempeneers op pensioen
Huidig stoker Jan gaat in 2021 op pensioen na een loopbaan van meer dan 30 jaar als museumstoker. Het is allesbehalve een evidente taak om in zijn voetsporen te treden. Zo restaureerde Jan zelf, met advies van vele experts, de volledige stookinstallatie en maakte ze vervolgens operationeel. Hij is een van de enigen die ermee kan werken. Doorheen de jaren werkte hij op basis van originele receptenboekjes uit de museumcollectie recepten uit en stelde ze op punt. Deze geheimen van de stoker wil hij nu graag overdragen. De afgelopen twee jaar werd daarom al heel sterk ingezet op het documenteren – schriftelijk en via foto- en videoregistratie – van alle stappen van het productieproces zodat zijn opvolger niet van een blanco blad moet vertrekken.

Uitgebreid takenpakket
Als museumstoker produceer je de huisjenevers en -likeuren van het Jenevermuseum met authentieke apparatuur. Het koesteren, onderhouden en herstellen van deze installaties is een unieke (technische) uitdaging. Hiernaast doe je onderzoek en ontwikkel je jenevers en likeuren op basis van oude recepturen uit de rijke museumcollectie. De belangrijkste uitdaging is ongetwijfeld het doorgeven van je passie voor jenever en het distilleren aan museumbezoekers door o.a. masterclasses te geven, workshops te begeleiden, rondleidingen te geven, enz.

Toekomstgericht
Via de stoker wil het museum en stad Hasselt nog sterker inzetten op de uitbouw van netwerken en samenwerkingsverbanden met hogescholen, universiteiten, commerciële stokerijen enz. Niet alleen om via onderzoek en stages nieuwe inzichten op te doen maar ook om eigen expertise te delen.
Door het aanwerven van een stoker met een uitgebreider takenpakket trekt het Jenevermuseum ook volop de kaart van het immaterieel erfgoed. Het gaat hier om ontastbare technieken en vaardigheden die van generatie op generatie moeten doorgeven worden en op die manier kunnen borgen. Daarom zal de toekomstige stoker, meer dan ooit, een sleutelfiguur zijn in de publiekswerking van het museum.

Meer informatie: www.hasselt.be/nl/vacatures Fiche ‘Vacature meester-stoker’

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*