Handige apps voor de horeca

Horecazaken zijn steeds op zoek naar nieuwe omzetstromen om winstgevend te blijven. Een van de nieuwe inkomstenbronnen voor restaurants is het bezorgen en afhalen van maaltijden voor gasten die niet ter plaatse willen eten. Daarnaast is ook het mobiel bestellen en betalen aan tafel een fenomeen dat in opmars is. Deze nieuwe vormen van zaken doen, vergen voor de restauranthouder wel een hele aanpassing. Daarom werden voor dit proces van mobiel bestellen en betalen een aantal handige apps en tools voor de restauranthouder in het leven geroepen. In dit artikel behandelen we de wereld van de mobiele bestel- en betaaltechnologie en bespreken we de grootse spelers op de markt.

Het gastgedrag verandert. Bezorgen en afhalen waren voor covid al een groeiende markt, maar de pandemie heeft dit alles een stevige duw in de rug gegeven. Vele consumenten maakten tijdens deze periode voor het eerst kennis met afhalen en/of bezorgen van maaltijden. En het lijkt er op dat dit populair blijft. Als restauranthouder kan u maar beter gebruik maken van deze groei.

Tijdelijke pop-up bars, zomerbars en restaurants met grote terrassen zien ook wel brood in mobiel bestellen en betalen. Zeker in tijden van personeelsschaarste is het handig dat gasten aan hun tafel kunnen bestellen en betalen. Het personeel hoeft dan alleen de bestelling af te lezen aan de bar of de keuken en de gevraagde drankjes en maaltijden ter plaatste brengen aan tafel.  

Om dit proces in goede banen te leiden, heeft u wel een platform nodig die mobiel bestellen en betalen mogelijk maakt. Met mobiele bestel apps kunt u de gang van zaken in uw restaurant efficiënter laten verlopen en daardoor de klantbeleving een boost geven.

Hoe verloopt mobiel bestellen en betalen?

Klanten die eten willen afhalen of laten bezorgen, kunnen via hun computer of smartphone een bestelling plaatsen op een online bestelplatform dat verbonden is met het restaurant. Hiervoor hoeven ze niets te downloaden. Als restauranthouder behoudt u het overzicht over het online bestelplatform, dat rechtstreeks verbonden is met het kassasysteem. Bestellingen die worden geplaatst via een mobiele bestel- en betaalapp worden rechtstreeks naar de bar en/of keuken gestuurd.

Gasten die in uw zaak of op het terras zitten, kunnen ook gebruik maken van een mobiele bestel- en betaaltool. Hier kunnen de gasten via hun smartphone het menu of de drankenkaart bekijken, zonder dat ze daarvoor een app hoeven te downloaden. Meestal werkt zo’n systeem op basis van een QR-code die de klanten kunnen scannen. Een ander methode is via een URL, die gasten handmatig kunnen invoeren. Vervolgens wordt op de smartphone de menukaart geopend en gasten kunnen dan de kaart bekijken, een bestelling doorgeven én betalen. Deze (betaalde) bestellingen gaan rechtstreeks naar het restaurant en bar. Dit verhoogt de efficiëntie van de service. De medewerkers hoeven niet langer tussen de tafels door te lopen om bestellingen op te nemen. Bovendien verkleint de kans op fouten, omdat de gasten hun bestellingen zelf invoeren in plaats van uw personeel.

Wat zijn de voordelen voor restaurants en gasten?

Mobiele bestel- en betaalapps beperken het fysiek contact tussen gasten en personeel. Dat was natuurlijk een voordeel tijdens de covid-periode. Maar ook voor de uitbraak nam de populariteit van een contactloze klantbeleving toe. Veel, vooral jongere, gasten zijn vergroeid met hun digitale apparaten (devices) en vinden het leuk om zo te bestellen.

Het mobiel bestellen en betalen biedt nog andere voordelen. De restaurants kunnen met deze apps misschien extra klanten aantrekken, die ze anders nooit zouden hebben gehad. Met gepersonaliseerde platforms kunnen ze hun imago en merk versterken en aan extra promotie doen. Daarnaast wordt met interactieve digitale menukaarten upselling eenvoudiger.

De toepassing van deze apps binnen het restaurant zelf biedt ook voordelen. Doordat gasten in het restaurant of op het terras aan hun tafel kunnen bestellen en betalen, wordt de werkdruk voor  de bedieningsmedewerkers verlicht. Bovendien hoeven ze niet langer te ‘molenwieken’ om de aandacht van een medewerker te trekken, wanneer ze nog iets anders willen bestellen. Daarnaast is bewezen dat wanneer gasten eenvoudig kunnen bestellen en een goed overzicht hebben van het aanbod, ze doorgaans meer bestellen. Tenslotte verloopt zowel de keuken- als barservice vlotter met dergelijke apps en platforms.

Waar op letten bij het opzetten van een online bestelplatform?

Een online bestelplatform en apps opzetten voor uw restaurant is niet altijd gemakkelijk. U moet natuurlijk de lanceer- en beheerkosten van zo’n platform opwegen tegen wat het oplevert. Naast de startkosten, kunnen de commissies voor veel restaurants ook een doorn zijn in het oog. Vandaar dat u goed moet uitkijken dat u een online platform krijgt, dat u zelf kunt beheren. Op die manier krijgt u een alternatieve inkomstenbron zonder verborgen commissies, extra hardware- of systeemkosten aan derden.

Belangrijk is ook dat u een online bestelplatform krijgt dat naadloos integreert met uw kassasysteem. Bovendien moeten er modules ingebouwd worden, die flexibele contactloze betaalopties mogelijk maken. Tenslotte is het ook aangewezen dat er tools zijn, zodat u gemakkelijk menu’s en dergelijke kunt wijzingen.

Welke mobiele bestelapps zijn er op de markt?

Momenteel zijn er een aantal handige bestel- en betaalapps voor de horeca op de markt. We zetten de voornaamste even op een rijtje.

  • one2three

Het populaire online bestelplatform one2three bestaat ondertussen reeds 8 jaar.  Met 0ne2three krijgt u een eigen bestelplatform zonder zorgen, en met uitgebreide opties. one2three begeleidt de handelaar bij alle stappen van de installatie. Hij mag ook steeds rekenen op persoonlijke support en service, incl. desgewenst  ondersteuning bij het opzetten van commerciële acties. Gebruiksgemak staat voorop, er is geen technische kennis vereist. De horeca-ondernemer  kan gemakkelijk zijn menukaart aanpassen, prijsaanpassingen doorvoeren en producten die tijdelijk niet verkrijgbaar zijn verbergen. Het bestelplatform werkt op pc en smartphone en op kiosken in de zaak. Het kan gekoppeld worden met digitale schermen, waardoor de gebruiker zijn menu maar op 1 plaats moet aanpassen. Het werkt met alle denkbare betaalmiddelen, zoals Bancontact, Payconiq, iDeal, Apple Pay, Monizze maaltijdcheques, Visa, Mastercard, PayPal, ter plaatse betalen, kassa-integratie, one2three kan het allemaal.

www.one2three.be

  • Butlaroo

Butlaroo is een mobiele bestel app die geïntegreerd kan worden met uw kassasysteem en bestellingen opneemt via een digitaal menu. Bestellen kan door het scannen van een QR-code incl. de mogelijkheid om een digitale betaling te doen. Butlaroo biedt een ruime keuze aan betaalopties, zoals iDeal, Paypal, Maestro, Mastercard, Visa, VPay en achteraf betalen. Deze mobiele bestel app houdt zelfs rekening met upsells en allergeneninformatie. De Butlaroo-integratie leidt tot kostenreductie, meer omzet (gemiddeld 25 procent) en betere service.

www.butlaroo.com

  • Flipdish

Flipdish is een online bestelplatform met een gebruiksvriendelijke technologie waarmee uw gasten ook via hun mobiel hun bestelling kunnen doorgeven. Ondernemers kunnen met Flipdish hun eigen bestelplatform in eigen huisstijl maken en dit platform integreren met hun bestaande digitale kassasysteem. Met de klantloyaliteitsfuncties van Flipdish kunt u uw online merk opbouwen en het aantal bestellingen via uw eigen kanalen laten stijgen. Uw gasten kunnen bij het bestellen hun locatie selecteren, bijvoorbeeld hun tafel- of kamernummer. Dat verhoogt de servicesnelheid en beperkt het aantal menselijke fouten.

www.flipdish.com

  • Jamezz

Jamezz is een van de gebruiksvriendelijkste mobiele bestel apps op de markt. Gasten kunnen met hun eigen smartphone een QR code scannen waardoor ze op de bestelpagina terechtkomen, zonder een speciale app te hoeven downloaden. Na het plaatsen van de bestelling kunnen ze direct afrekenen via hun telefoon. Ook voor horeca-ondernemers is de mobiele app makkelijk in gebruik, want de app is ontwikkeld met software dat past bij uw horecaconcept. U managet alles vanuit uw kassasysteem. Koppel uw menu in een handomdraai met de mobiele kaart in de Jamezz app en uw gasten kunnen direct beginnen met bestellen. 

www.jamezz.com

  • Obur

Obur geeft uw gasten de mogelijkheid om bestellingen te plaatsen en direct af te rekenen met hun eigen smartphone. De gast scant een QR-code met zijn/haar mobiele telefoon. Vervolgens opent direct uw digitale Obur menukaart in de web browser, zonder dat een download of registratie nodig is. Obur is een alles-in-een bestel app, waarmee meerdere services tegelijkertijd aangeboden kunnen worden. Zo kunt u gasten bestellingen laten plaatsen voor tafel service (uitserveren), room service, afhalen, bezorgen en het laten oppikken bij een afhaalpunt. De bestellingen komen binnen in uw kassasysteem, keukenscherm of bonprinter, zodat u nooit iets over het hoofd ziet. Door de aansluiting met de betaalprovider iDeal kunnen gasten contactloos hun bestelling betalen

www.obur.nl

  • Order Ahead

Met Lightspeed Order Ahead kunnen gasten eenvoudig via desktop of mobiel een bestelling plaatsen om deze in uw restaurant te nuttigen of om later op te halen. Hiervoor hoeven ze niets te downloaden. Als horeca-ondernemer behoudt u het overzicht over uw online bestelplatform rechtstreeks via uw kassasysteem. Het is een efficiënt systeem dat naadloos integreert met uw huidige workflow. Online bestellingen worden rechtstreeks naar het Lightspeed Restaurant kassasysteem gestuurd, waardoor u de bestellingen moeiteloos kunt managen. Ook past u makkelijk uw menu aan in uw kassasysteem, zodat het online bestelmenu altijd up-to-date is.

www.lightspeedhq.be/kassasysteem/restaurant/order-ahead

  • QR Menu App

Met QR Menu App maakt u uw menukaart in een handomdraai digitaal. De app is beschikbaar in meerdere talen en daardoor ideaal voor hotels en restaurants in toeristische gebieden. U kunt uw eigen menu rechtstreeks in de app importeren, waarna u heel eenvoudig wijzigingen en updates kunt doorvoeren. Het menu integreert ook itemgegevens van uw digitale kassassysteem voor een slimme menu-indeling, met allergie- en dieetinformatie. Dit versterkt de klantbeleving en beperkt het risico op kostbare fouten. 

www. qr-menu.app

Peter Van Oyen

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*