Halve finalisten The Star of Belgian Cuisine zijn bekend

The Star of Belgian Cuisine wordt al voor de zesde keer georganiseerd door Mastercooks Pierre Wynants en Frank Fol. De wedstrijd gaat om de twee jaar door voor chefs van 23 tot 38 jaar en hun team bestaande uit een sommelier, een hulpchef (‘commis’) en een coach. 

De halve finalisten voor deze editie zijn:

De jury bestaat uit 10 topchefs, onder wie Mastercooks Pierre Wynants, Frank Fol en René Mathieu, winnaar van We’re Smart Best Vegetable Restaurant 2020. Ook H.K.H. Prinses Léa van België, die het evenement al sinds de start bijwoont, zal de wedstrijd volgen.

Bier, chocolade en schorseneren
De halve finalisten van The Star of Belgian Cuisine moeten aan de slag met een aantal typisch Belgische ingrediënten. Dit jaar zijn dat schorseneren, Cornet-bier en Callebaut-chocolade voor de koffiegarnituur. Twee teams gaan vervolgens naar de finale, waarin ze een gerecht zullen bereiden met ingrediënten uit een mystery box, in combinatie met de verplichte ingrediënten. De jury beoordeelt de gerechten op basis van presentatie, degustatie en harmonie met de geserveerde drank.

“Deze wedstrijd kadert in onze missie als Mastercooks om het Belgisch culinair erfgoed te promoten en versterken, met respect voor lokale en gezonde ingrediënten. Al veertig jaar lang dragen we onze kennis over van Mastercook op Young Master om een volgende generatie topchefs voor te bereiden. Daarom moedigen we jonge, getalenteerde chefs aan om mee te doen met The Star of Belgian Cuisine. Het biedt hen een mooie kans om hun talenten te tonen aan een nieuw publiek én internationaal door te stoten”, zegt Pierre Wynants, organisator en juryvoorzitter van The Star of Belgian Cuisine.

The Star
De winnende chef mag zich een jaar lang The Star of Belgian Cuisine noemen en krijgt een wisselbeker en diverse prijzen. Het winnende gerecht zal ook geserveerd worden in het restaurant van de finalist. Bovendien zal het winnende team België vertegenwoordigen op de Europese finale van de Global Chefs Challenge en maakt het kans om door te stoten naar de internationale finale in Abu Dhabi in 2022.

Algemene informatie

Praktisch
De wedstrijd gaat door op zondag 31 januari 2021 op Campus COOVI, Emile Grysonlaan 1, 1070 Anderlecht. Planning: halve finale: 09u15 – 12u30 – finale 12u45 – 16u30 – proclamatie: 17u00

Halve finalisten
TEAM 1 – De Watermolen – Kasterlee

  • CHEF: Jonas Puls
  • COMMIS: Tuur Mertens
  • SOMMELIER: Toon Biermans
  • COACH: Mastercook Dirk Wittebrood

TEAM 2 – Le Mont-à-Gourmet – Gouy-lez-Piéton

  • CHEF: Young Master Nicolas Tournay
  • COMMIS: Kevin Bernard
  • SOMMELIER: Arnaud Hamoline
  • COACH: Mastercook Vincent Gardinal

TEAM 3 – Alain Bianchin – Overijse 

  • CHEF: Florian De Ruyck
  • COMMIS: Klaudia Wyszyska
  • SOMMELIER: Vincent Collard
  • COACH: Gilles Hequet

TEAM 4 – Graanmarkt13 – Antwerpen 

  • CHEF: Young Master Xavier Van Hecke
  • COMMIS: Bodhi Van Loon
  • SOMMELIER: Hannes Lefevre
  • COACH: Mastercook Seppe Nobels

RESERVETEAM – La Table – Charleroi 

  • CHEF: Steve Kutscha
  • COMMIS: Louis Gabreau
  • SOMMELIERE: Sanea Chergui
  • COACH: Fabbrizio Chirico

Jury

  • Voorzitter: Mastercook Pierre Wynants
  • Leesjury
    • Mastercook Pierre Wynants
    • Mastercook Alain Deluc
    • Mastercook Frank Fol
    • Mastercook Freddy Vandecasserie
  • Proefjury (4 leden van The Mastercooks of Belgium en 4 externe chefs)
    • Mastercook Frank Fol – Voorzitter The Mastercooks of Belgium®
    • Internationale mystery gastchef
    • Mastercook Felix Alen – Vicevoorzitter Vlaanderen The Mastercooks of Belgium®
    • Mastercook Benoît Bourivain – Vicevoorzitter Wallonië The Mastercooks of Belgium®
    • Frank Lelon – Brussels Gewest
    • Jo Nelissen – Coach National Culinary Team
    • Peter Buelens – Cornet Bier, Brouwerij De Hoorn
    • Gaston Asselman van Hotelschool COOVI)
  • Keukenjury
    • Mastercook Daniel Molmans (verantwoordelijke keukenjury) – officieel jurylid van Worldchefs
    • Mastercook Patrick Meirsman – Vicevoorzitter Brussel The Mastercooks of Belgium®
    • Mastercook Alain Deluc
    • Mastercook Alain Neckebroeck
  • Special guest: Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Léa van België

Vorige winnaars van The Star of Belgian Cuisine

  • 2018-2019: Sam Van Houcke – Maste, Gent
  • 2016-2017: Simon Denis – Comptoir de l’Eau Vive, Erpent 
  • 2015: Sam Van Houcke – Onder de Toren , Gent
  • 2014: Simon Denis – Comptoir de l’Eau Vive, Erpent
  • 2013: Grégory Gillain, L’Eau Vive, Arbre

Links

Op de foto: Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Léa van België met Frank Fol en Pierre Wynants – © Claudio Centonze

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*