Groentefriet bij Franse McDonald’s

Begin maart kondigde McDonald’s Frankrijk aan de traditionele aardappel friet tijdelijk te vervangen door frietjes die gemaakt zijn van wortels, bieten en pastinaak. Of het experiment ook een lang leven beschoren is blijft, gezien de talrijke negatieve reacties, nog maar de vraag.

Test
McDonald’s Frankrijk ontwikkelde de kleurrijke frietjes in nauwe samenwerking met fabrikant McCain. Aan de introductie is achter de schermen ruim twee jaar gewerkt. Zo maakten McDonald’s en McCain afspraken met boeren in Noord-Frankrijk voor de teelt van ruim drie miljoen kilo wortelen, pastinaak en rode bieten. De tricolore-friet wordt geserveerd in de nieuwe, herbruikbare rubberen frietdoosjes van McDonald’s Frankrijk. Alle bijna 1500 vestigingen van McDonald’s in Frankrijk zullen de tricolore-frietjes zeker drie tot vier weken gaan verkopen. Het Amerikaanse hamburgerconcern monitort tijdens de proef echter nadrukkelijk de reacties van zijn klanten. De directie van McDonald’s Frankrijk stelt dat friet die gemaakt wordt van dit soort groente gezonder is dan friet van de aardappel. Bovendien laat het concern weten op deze wijze “de band met het platteland” te willen verstevigen.

Duurzame patat
McDonalds’s Frankrijk mag dan wel die beslissing als ‘tijdelijk’ doorvoeren, zowel bij sommige Franse franchisenemers als bij de consument is er weinig euforie te merken. Franchisenemers wijzen erop dat de originele plantaardige friet voor McDonald’s een uiterst belangrijk kernproduct is. In thuisland de VS is aardappelfriet voor McDonald’s van oudsher minstens zo belangrijk als de Big Mac. Met dit initiatief gaat men ook in tegen de opinie van de wereldvoedselorganisatie FAO dat de wereldwijde consumptie van aardappelen als duurzaam plantaardig gewas dat rijk is aan relevante voedingsstoffen promoot.

Negatieve reacties
Afgezien van een korte Facebook-boodschap, postte McDonald’s Frankrijk online een banner met de tekst: “Groente is de nieuwe friet.” Bij de Franse Mc-restaurants gaan ongeveer een half miljard porties friet over de toonbank. Meteen na de aankondiging kwam er via de verschillende online platformen heel veel reacties. De negatieve, of afwijzende, reacties overheersten de enkele positieve. Daar bij is heel vaak te lezen dat de klant hoopt dat ‘tijdelijk’ heel kort zal zijn terwijl veel anderen zich afvragen waarom er geen keuze mogelijkheid is tussen de traditionele en groentefriet.

Geen gezondheid
Criticasters worden dan ook nog eens bijgestaan door enkele artikels in de Franse media. Voedseldeskundigen relativeerden er het gezondheidsaspect van de groentefriet. Groentefriet bevat, taxeren ze, ruim 15 procent minder kilocalorieën dan aardappelfriet. Aardappelfrieten schroeien bij het bakken onmiddellijk dicht waardoor (bij goed bakken) de binnenkant redelijk intact blijft. Bij groenten zou dat minder het geval zijn. Daardoor verbranden groenten sneller tijdens het bakken. De vezels zijn bestand tegen het bakken in hoge temperaturen. Nog volgens experts zouden alle goede dingen zoals vitamines, mineralen en antioxiderende eigenschappen van groenten verloren gaan tijdens het afbakken in olie.
Foto: McDonald’s Frankrijk

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*