Groeivertraging in horeca

De horeca is niet immuun voor een economische groeivertraging. Uit het kwartaaloverzicht van Guidea blijkt dat de groei in de horeca vertraagt. Een toenemend aantal knipperlichten springt aan.

Omzetgroei vertraagt

In het eerste kwartaal van 2019 groeit de omzet in de Vlaamse horeca met 4% op jaarbasis. Vorig kwartaal bedroeg deze groei nog 6%. Een gelijkaardige vertraging doet zich voor in andere sectoren.

Vooral de hotelsector en de catering voelen de groeivertraging. Hun omzet daalt in vergelijking met vorig jaar. De omzet in de eet- en drinkgelegenheden groeit voorlopig gestaag verder.

Prijzen kennen een forse opstoot

Als reactie op de tanende omzetgroei hebben hotels en andere accommodaties hun prijzen met 14% verhoogd tijdens de paasvakantie en juni. Ook het mooie weer heeft hiertoe bijgedragen. In de eet- en drinkgelegenheden blijft het stijgingspercentage stabiel op 2%.

Ondernemingen staan onder druk

Het aantal faillissementen en stopzettingen neemt stevig toe. Bij de restaurants en fastservice stijgen de stopzettingen met 20% op jaarbasis en de faillissementen met ruim 10%.

Het aantal oprichtingen stabiliseert op een hoog niveau. Hierdoor neemt het aantal horecaondernemingen verder toe.

Ook de arbeidsmarkt vertoont eerste tekenen van een groeivertraging

Het aantal vacatures daalt voor het tweede kwartaal op rij. De groei in het aantal voltijdsequivalente medewerkers vertraagt met de fastservice als uitzondering. Het aantal arbeidsplaatsen groeit wel nog stevig aan, al zijn dit vooral flexi-jobs.

Voor de komende kwartalen verwachten we geen verbetering

De voorbije twee jaren genoot de horeca van een zeer optimistische consument. Sinds de start van 2019 is dit optimisme verdwenen. Van pessimisme is nog geen sprake, maar de gast zal wel voorzichtiger omgaan met zijn of haar budget.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*