Grijze garnaal ‘vis’ van het jaar.

De grijze garnaal is door VLAM, uitgeroepen tot Vis van het jaar 2022. Dat gebeurde, toevallig of niet, in Nieuwpoort op de Museumboot dicht bij de Vismijn.

Al voor de 34ste keer heeft VLAM samen met de Vlaamse visserijsector een Vis-Noordzeeproduct van het Jaar gekozen. De Grijze Garnaal is het Noordzeeproduct van het Jaar 2022. Door elk jaar een andere vis van bij ons in de schijnwerpers te zetten, illustreert VLAM de diversiteit van de vangst die onze vissersvloot aan land brengt. VLAM zal er de komende weken en maanden alles aan doen de garnaal te promoten zowel bij het grote publiek maar ook bij de horeca. De veelzijdigheid van de Grijze garnaal en de culinaire mogelijkheden van rauw, gekookt of warm (kroket of bisque) hebben er voor gezorgd dat het diertje zijn titel meekreeg.

Visserij verduurzaamt
De garnaal kreeg ook een Visserij verduurzaamt -erkenning. Dit is een keurmerk voor vis van hier die duurzaam wordt gevangen. Daarbij wordt rekening gehouden met het gebruikte vismateriaal, selectieve visserij technieken om bijvangsten te beperken, seizoensgebonden visvangst en loon- en arbeidsvoorwaarden van de bemanning.

Geen nieuwe garnaalrel
Tijdens de voorstelling kwamen de verschillende aspecten van de garnaalvangst aan bod. Er was de getuigenis van een Nieuwpoortse visser die richting de Franse kust tot Duinkerke vaart en over de seizoensgebonden vangstperiodes. Het smaakgeheim van de dagverse Vlaamse garnaal werd onthuld evenals het duurzaam en economisch aspect van deze vangst. Dat deze voorstelling plaats vond in Nieuwpoort kan als licht subtiel omschreven worden. Eerder dit jaar was er vanuit verschillende kustgemeenten (ook Nieuwpoort) kritiek op Oostende die zichzelf de titel hoofdstad van de garnaalkroket had toegeëigend. De Oostendse garnaalkroket werd zelfs door VLAM erkend als streekproduct. Herinneringen of verwijzingen naar die kleine garnalenrel werden afgevoerd naar een koelcel in de verderop gelegen vismijn.

Wedstrijd Viskok 2023
Net voor de kleine grijze schaaldiertjes zich dieper in zee ingraven, om de afkoeling van het zeewater te ontvluchten organiseert VLAM de wedstrijd Viskok Van Het Jaar 2023. Deze nationale horecawedstrijd is de uitdaging bij uitstek voor iedere kok om zijn talenten te tonen. De winnaar van de wedstrijd mag alvast in een ere galerij plaatsnemen van topchefs die de wedstrijd de voorbije jaren wonnen. Recente winnaars waren onder andere Jan Audenaert van D’Oude Pastorie, Michael Vanderhaeghe van Hostellerie Saint Nicolas, Stijn de Vreese van restaurant Benoit en Bernard Dewitte, Rob Stevens van D’Oude Pastorie, Jonathan Olivier van De Jonkman en Ivan Menten van Lèche Plat en vorig jaar Piet Vande Casteele. Om er maar enkele te noemen. Naar jaarlijkse gewoonte kan elke beroepskok, die in België zijn beroep uitoefent in een restaurant of traiteurzaak zich inschrijven. Elke deelnemer verbindt zich er toe slechts één recept in te sturen en dit gerecht op de menukaart te plaatsen. Het thema voor dit jaar is uiteraard Grijze Garnaal. Ne een leesselectie worden de 5 laureaten uitgenodigd om het tegen elkaar op te nemen in de demonstratie keuken van Horeca Expo in november. Gedetailleerde informatie over de wedstrijd verschijnt binnenkort op de website van VLAM en uiteraard ook hier op horecaplatform.
Foto: Lekker van bij Ons.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*