Gratis water in de horeca vanaf 2025 ?

Als het van Minister Vandenbroucke afhangt, zal de horeca vanaf 2025 verplicht worden om gratis water te serveren. De horeca heeft al herhaalde malen laten verstaan dat de sector zo’n verplichting niet ziet zitten.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke heeft een aantal krachtlijnen en regels aangekondigd, waarmee hij de strijd tegen overmatig alcoholverbruik wil aanpakken. Het plan bevat maar liefst 75 maatregelen, met onder meer strenge regels voor reclame en beperking op de verkoop. De geplande maatregel die voor de horeca het meest in het oog springt, is de mogelijke verplichting om overal waar alcohol geserveerd wordt ook gratis water beschikbaar te stellen. In Zuiderse landen is dat al langer ingeburgerd.

Protest

In onze contreien echter niet. Zo had de Waalse regering bij haar aantreden in 2019 aangekondigd dat ze de horeca-uitbaters ging verplichten om aan de klanten gratis water te verstrekken. Die ‘belofte’ in de beleidsverklaring werd ondertussen stilzwijgend ingetrokken.

Het valt dan ook te verwachten dat er door de sector opnieuw bezwaar geuit zal worden tegen de verplichting om gratis water te verstrekken.

Bron van inkomsten

Voor veel horeca-uitbaters is water immers een bron van inkomsten, die ze moeilijk kunnen missen. Dat geldt ook voor de sectorvereniging van Waters en Frisdranken, die stellen dat de horeca goed is voor 30 % van de totale inkomsten van flessenwaters. Voor beide sectoren is het verstrekken van gratis water dan ook ondenkbaar. Wordt ongetwijfeld vervolgd.  

2 Comments

  1. wat nog wij moeten ook water betalen enz…. toiletten zouden dan ook moeten gratis zijn en wat nog …. mensen komen eten en vragen een karaf water ons profijt komt niet uit het eten hoor wel uit de drank

  2. Je hebt enerzijds in theorie profijt halen uit de verkoop van water en anderzijds noteer ik, in werkelijkheid in de Belgische horeca, telken male verkoopprijzen van €10 á €12 per liter. Dit gaat niet langer over profijt maar over uitzuigerij.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*