
Young Master Sam Van Houcke won op maandag 18 februari samen met zijn Belgische team de halve finale op de Global Chefs Challenge in Rimini. Een internationale wedstrijd waarin de beste chefs uit 70 verschillende landen strijden voor de titel van World Best Chefs. Sam was de beste voor zijn regio, Centraal-Europa. Slovenië werd tweede. Wales derde. Voor zijn deelname werd Sam ondersteund door het National Culinary Team onder leiding van Frank Fol. Sam Van Houcke mocht naar Rimini nadat hij vorig jaar De Ster van de Belgische keuken won. Door zijn overwinning neemt Sam Van Houcke in juli 2020 deel aan de wereld finale in Sint-Petersburg. In 2017 haalde Sam en zijn team gesteund door het National Culinary team, Flanders Food Faculty en The Mastercooks of Belgium al zilver op deze wedstrijd. ‘ Als je voor de tweede keer deelneemt aan eenzelfde competitie, dan is dat met de bedoeling om beter te doen dan de eerste keer. Maar als je die eerste keer de zilveren medaille behaald hebt, dan is er niet zo héél veel ruimte tot verbetering.’ zei de kok nog voor aanvang. , Sam Van Houcke en commis Simon Caboor hebben de opdracht tot een goed einde gebracht. Niet alleen won het team goud in de Centraal-Europese categorie; ook met de andere Europese kwalificatiepoules erbij waren ze de beste.
Technische problemen.
Er waren wat technische problemen in de wedstrijd keuken tijdens deze halve finale maar ondanks een haperende snelvriezer, de röner die uitviel en het fornuis dat in het tweede deel te weinig hitte produceerde is het hen toch gelukt een ticket voor Sint Petersburg te bemachtigen. Ook coach Jo Nelissen zag tijdens de wedstrijd dat het, ondanks de technische problemen, de goede richting uitging. “De jury had enkele opmerkingen over de kruiding en de cuisson van het vlees in het hoofdgerecht”, zegt hij. “Beide mochten blijkbaar wat méér zijn. Tja, het is wat we met de Bocuse ook gemerkt hebben: voor een internationale jury mag het vlees blijkbaar verder gegaard zijn dan wij Belgen gewoon zijn.” Wat de grote finale betreft zegt Sam: “Deze halve finale hebben we in twee weken voorbereid; voor de finale krijgen we meer dan een jaar. Dat zal wel lukken, zeker?”. Wedstrijd ervaring heeft de jonge kok alvast. Tijdens de wedstrijden Eerste kok van België-Prosper Montagné werd hij derde in 2012 en eerste in 2013. In 2017 werd hij Viskok van het Jaar. Ondertussen is de opening van zijn restaurant Maste in Gent wegens de voorbereidingen van de wedstrijd iets op de achtergrond geraakt maar alles ontplooit zich heel binnenkort.