Goodless verhuurt slimme herbruikbare bekers

Het is – jammer genoeg –  een vertrouwd beeld: de plastic afvalberg van platgetrapte bekers, bordjes en ander afval na een festival of evenement. Vanaf 2020 komt daar verandering in, want dan is single use plastic bij wet verboden op Vlaamse evenementen. Sander Van Waes anticipeert met zijn start-up GOODLESS op die wetgeving, maar óók op de maatschappelijke evolutie rond duurzaamheid.

Met GOODLESS ontwikkelde hij een nieuwe soort herbruikbare beker oftewel de ‘SmartCup’: slimme bekers, gemaakt uit polypropyleen, 100% herbruikbaar én voorzien van een chip. Bij elke betaling van een consumptie wordt de SmartCup gekoppeld aan het persoonlijke account van de gebruiker. Wanneer de beker leeg is en gedeponeerd wordt in een zogenaamde collector of ‘SmartBin’, krijgt de consument automatisch het tegoed teruggestort. Geen lange wachtrijen aan de bar, geen extra personeelskosten én vooral: geen plastic puinhoop meer. Makkelijk, voor zowel consument als organisator.

Eén GOODLESS beker staat gelijk aan 450 wegwerpbekers

Begin 2018 startte Sander met het ontwikkelen en produceren van afwasbare voedselverpakkingen voor evenementen. Omdat vanaf 2020 single use plastic als wegwerpbekers gebannen worden van festivalweides en evenementlocaties in Vlaanderen, moeten veel organisatoren op zoek naar een ecologisch alternatief. Daarom verschuift Sander zijn aandacht met zijn bedrijf GOODLESS van voedselverpakkingen naar bekers.  Met zijn startup levert hij kwalitatieve herbruikbare bekers: van klassieke bekers in polypropyleen tot speciale bekers in doorzichtige polycarbonaat voor wijn, cocktails of andere speciale dranken.

Naast de bekers bedacht, ontwikkelde en creëerde Sander ook een uniek systeem waarbij de herbruikbare bekers op een slimme manier kunnen worden ingezameld. Bovendien nam hij een octrooi op zijn zelf-ontwikkelde software en verzameltoestelen (bins),  waardoor het systeem uniek is in heel Europa.

Hoe het werkt? Het drankje wordt cashless aan de bar besteld– via een elektronische drager en gekoppeld aan een persoonlijk account. De SmartCup wordt op het bijhorende matje gezet, zo wordt de chip van de SmartCup gekoppeld aan de persoonlijke account van de persoon die bestelt. Het drankje wordt afgerekend, inclusief waarborg van de SmartCup. Wanneer de beker leeg is, kan je de SmartCup in de slimme collector oftewel de ‘SmartBin’ deponeren. Die herkent de beker aan de chip én dus ook de gekoppelde account. Zonder verdere handelingen, staat de ‘terugkeerwaarborg’ weer op je account.

Sander Van Waes, bedenker en CEO:Met GOODLESS anticiperen we op de nieuwe wetgeving die binnenkort van kracht gaat, maar ook op de maatschappelijke evolutie die plaatsvindt. Mensen beseffen steeds meer dat we maar één planeet hebben. Het beeld van een platgetrapt plastic afval op de grond na een evenement hoort daar niet meer bij. Met GOODLESS willen we een einde maken aan de plasticvervuiling, maar ook de keuze voor herbruikbare producten makkelijk én betaalbaar maken. Eén GOODLESSbeker gaat trouwens drie jaar mee, dat staat gelijk aan zo’n 450 wegwerpbekers.”

Bij de ontwikkeling van zowel de SmartCup als de SmartBin werd Sander ondersteund door de Oost-Vlaamse ondernemer Rudi De Kerpel, die na de verkoop van zijn bedrijf Eurotuin aan Arvesta in 2018, op zoek ging naar nieuwe uitdagingen. “Ik wilde investeren in duurzame ontwikkeling, want dat boeit me mateloos en ecologie ligt me nauw aan het hart. Na een artikel over GOODLESS in een krant nam ik contact op met Sander, want ik wilde heel graag jonge ondernemers ondersteunen. Samen trekken we nu de ecologische kar met een duurzame praktische oplossing en met Europese ambities!” aldus Rudi De Kerpel.

Deinze als logistieke hub

Hun gloednieuw warehouse in Deinze (dat trouwens nù al te klein is – er staat een uitbreiding naar een aanpalend gebouw op de planning) doet dienst als logistieke hub en is het verzamelpunt van de bekers alsook de ‘wasstraat’. Want ook de reiniging (en levering) van de bekers en SmartBin gebeurt met oog op duurzaamheid en een zo klein mogelijke voetafdruk uiteraard. Bekers die niet geschikt meer zijn, worden trouwens gerecycleerd en omgevormd tot opbergdozen en andere toepassingen. 100% herbruikbaar en duurzaam dus. De totems oftewel ‘SmartBins’ werden ook ontwikkeld door Sander en worden gemaakt bij een bedrijf in dezelfde industriezone in Deinze.

Op de foto: Sander Van Waes (links) en Rudi De Kerpel bij de SmartBin

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*