Goedkope (veggie) eetstanden op de Gentse Feesten

Vrijdag 6 mei was de dag waar heel wat ‘eventuele’ stand houders van eetkraampjes op de Gentse feesten naar uitkeken. De plaatsen voor de eetkraampjes op de Feesten werden per opbod verkocht.

Veiling
In een digitale veiling startte een gerechtsdeurwaarder de veiling van 30 standplaatsen. Op 14 van die plaatsen is vlees verboden: 10 kramen moeten vegetarisch zijn, 4 veganistisch. Daarnaast waren er 10 standplaatsen voor gerechten met vlees: van frituursnacks tot hamburgers en alles anders met vlees. De rest is voor gebak of oliebollen (3) en pizza of pasta (3).
Regels
Voor een deel van de kramen lag de lat nog wat hoger: 8 kramen in en rond de Belfortstraat en Sint-Jacobs, en 4 kramen op de Kouter. Op die plekken werden de kramen in één pakket geveild, dus aan één ondernemer. En naast het huldigen van de veggieregels moeten deze kramen ook verplicht herbruikbaar servies hanteren. Wegwerpborden of -bestek zijn sinds dit jaar op alle evenementen van lokale overheden in Vlaanderen verbannen. Voor alle duidelijkheid het gaat hier enkel om de plaatsen die de openbare weg innemen. Wat er op de verschillende pleinen aangeboden wordt is de verantwoordelijkheid van de plein organisatoren.

Duur vlees
Op 3 plaatsen na werden alle kraampjes geveild, ook die voor vegetarische en veganistische gerechten. Uitbaters leggen wel een pak minder geld op tafel dan vroeger, vooral waar er geen vlees te verkopen is. In totaal werd voor 176.000 euro geboden. Een pak minder dan voor de coronatijden en van voor de regels rond vleesloos eten. Vooral de vleesloze kramen duwden de totaalprijs naar beneden. Een veganistisch kraam op de Korenmarkt bracht 4.200 euro op terwijl er op diezelfde Korenmarkt eens 30.200 euro en 30.900 euro geboden werd voor de verkoop van hamburgers en vleesgerechten. Het duurste kraam zonder vlees staat aan het Sint-Baafsplein: daar is 8.000 euro geboden voor een veggiekraam.

Slechte tijden
Met een reactie, die blijkbaar goed voorbereid was, verklaarde de bevoegde schepen Bram Van Braeckevelt dat de inkomsten overeen komen met de begroting. Voor de lage opbrengst van de veiling haalt de schepen zoveel redenen aan dat het eigenlijk nog verwonderlijk is dat er geboden werd: “ De veiling was maar voor één jaar wat het risico groter maakt voor ondernemers, bovendien zijn er in Juli nog heel wat andere festivals en evenementen en er is een tekort aan personeel en materiaal. Verder (nog steeds volgens de schepen van feestelijkheden) speelt de coronacrisis speelt nog steeds een rol. “ De algemene conclusie bij de schepen van Feestelijkheden is dus dat de lage opbrengsten niet door de opgelegde veggiekramen komen wel door deze bijzondere tijden. De oorlog in Oekraïne werd net niet aangehaald.

Of de consument nu ook daadwerkelijk minder zal betalen aan de kramen die met een lagere standprijs kunnen opereren valt nog af te wachten.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*