Gids voor gezonde broodjes op school

Het Vlaams Instituut Gezond Leven heeft een gids gelanceerd met aanbevelingen voor gezonde broodjes op school.

Het Instituut deed een bevraging in secundaire scholen en stelt vast dat in 68 % van die scholen belegde broodjes of boterhammen worden aangeboden. Positief  is dat meer dan 9 op 10 scholen (93 %) groenten voorziet bij de belegde broodjes. Bruin brood is meestal de norm (in 76 % van de gevallen).

Toch vindt het Instituut dat het nog beter kan. Daarom publiceerde de instelling een gids met richtlijnen voor gezonde broodjes.

Tussen een belegd broodje zou tussen de 50 tot 100 gram groenten moeten komen. Er wordt ook geadviseerd om naast de broodjes te starten met een saladebar en om groentensoepen te serveren. Bruin of volkoren brood zou volgens het Instituut de norm moeten zijn.

Er wordt gesuggereerd om af te stappen van de klassiekers als smos ham-kaas, martino en broodjes met vleessalades. Alternatief volgens deze gids zijn ‘gezondere’ broodjes met plantaardig beleg.

Tenslotte speelt men ook in op de prijsgevoeligheid bij de jongeren. Door gezondere broodjes goedkoper te maken, zou men de jongeren kunnen overtuigen om voor dit aanbod te kiezen, luidt het.